Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V sobotu těžká nehoda, ale i požáry trávy

Dne 9. dubna ve 4.49 hodin vyjížděli hasiči ze stanice ve Svitavách a dobrovolní hasiči z Březové nad Svitavou k nehodě dodávky Renault Master, která narazila do stromu v Březové nad Svitavou. V dodávce cestovalo celkem šest osob z toho čtyři osoby byly těžce zraněny. Jednu osobu museli hasiči z vozidla vyprostit. Dále hasiči spolu se záchranou službou poskytli zraněným osobám první pomoc a přivolán byl i vrtulník. Havarovaný automobil byl naložen na vozidlo odtahové služby. Hasiči ukončili zásah v 7.19 hodin.

HZS Pardubického kraje, územní odbor Chrudim

Dne 9. dubna v 10.26 hodin byla jednotka z Chrudimi vyslána na požár trávy v obci Dřenice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že při pálení suché trávy došlo vlivem silného větru k nekontrolova­telnému rozšíření požáru na plochu o rozloze přibližně 15 × 50 m. Na likvidaci požáru byl nasazen vysokotlaký proud, poté se jednotka vrátila na základnu (viz obrázek č. 1, 2).

V 15.31 hodin byli hasiči vysláni na požár trávy v Chrudimi na sídlišti Větrník. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že se jedná o dřevěné torzo provizorního dětského bunkru uprostřed travnaté plochy zarostlé keři. Tady hrozilo, že se požár rozšíří na okolní trávu. Požár hasiči zlikvidovali vysokotlakým proudem, poté se vrátili na základnu (viz obrázek č. 3, 4).

Od počátku roku do dnešního dne likvidovali hasiči 95 požárů porostů. Za nedodržení předpisů o PO byly fyzickým osobám uděleny pokuty v celkové výši 10 tisíc korun.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet