Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na letišti uhořelo 11 lidí

V centru pro uprchlíky na letišti v Amsterodamu uhořelo v noci 11 lidí. Dalších patnáct utrpělo zranění. Zatím není jasné, co požár způsobilo. Neví se ani, jaké národnosti byly oběti. Požár vypukl na letišti Schiphol krátce po půlnoci. Hasičům trvalo několik hodin, než ho zlikvidovali.

Jeho příčiny zatím nejsou známé. V zadržovacím středisku, které je vzdáleno čtyři kilometry od letištních terminálů, bylo umístěno na 300 lidí, kteří čekali na odsun do zahraničí. Většinu z nich tvořili podezřelí z pašování drog, zbytek byli ilegální imigranti čekající na vyhoštění z Nizozemska.

Jedenáct lidí při požáru zemřelo. Všichni byli podle místních úřadů v Nizozemsku ilegálně. Mezi 15 zraněnými je šest zadržovaných, šest policistů, dva strážci a jeden pracovník střediska. Čtyři jsou stále v nemocnici, jeden s vážným zraněním. Tři zadržení využili události k pokusu o útěk. Všechny však policie zadržela, uvedl místostarosta nedalekého města Haarlem. Mluvčí zastupitelství uvedl, že neví, zda se někomu podařilo utéci, protože po 7. hodině SELČ nebylo ještě hotovo sčítání osob.

Policie se zabývá také tvrzením vězňů, že za tragické následky požáru mohou strážci, kteří zpočátku nebrali upozornění na požár vážně. „Neotevírali dveře, nechávali nás zamčené. My jsme začali kašlat, kopali jsme a křičeli,“ líčil rozhlasové stanici Radio-1 jeden ze zadržených. Podle státního zástupce Martina Bruinsmy se začalo se zachraňováním zadržovaných „velmi rychle“. Dveře cel bylo možno otevřít pouze ručně, uvedl a podotkl, že v křídle se 24 celami požár zničil deset nebo jedenáct z nich. Evropská organizace obránců lidských práv EORG sdělila, že hodlá vést své vlastní vyšetřování. „Rychlé šíření požáru z cely na celu je otázkou,“ uvedl mluvčí této organizace.

Fotografové, kteří se dostali na místo požáru, tvrdili, že se zbortila střecha, zdi však podle nich příliš poškozeny nebyly. Požár nijak nenarušil letový provoz, uvedla mluvčí letiště. Sto padesát zadržovaných bylo převezeno do jiných věznic.

Zdroj: iDnes.cz
Sdílet