Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Hořel hotel Morava a sousední budova v Moravské Třebové, 95 evakuovaných o­sob

Dne 12. dubna v 11.16 hodin byl na operační a informační středisko hasičů oznámen požár ve dvoupodlažním objektu s podkrovím – hotelu Morava v Moravské Třebové.

Na místo ihned operační důstojník povolal osm hasičských jednotek. Při příjezdu hasičů na místo bylo zjištěno, že hoří střecha na dvou objektech hotelu. Velitel zásahu po zjištění rozsahu požáru na místo nechal povolat další jednotky. Celkem jich u požáru zasahuje čtrnáct.

S hotelem sousedí domov důchodců, který hasiči ihned začali evakuovat a ochlazovat potřebnými proudy vody tak, aby nedošlo k rozšíření požáru. Celkem bylo evakuováno 95 osob z domova důchodců. Na místě bylo během dne velké množství hasicí techniky, ale i výšková technika.

Hořet začalo v pokoji v prvním patře hotelu. Ze sousedního pokoje byl evakuován jeden host. Hasiči dále provedli průzkum, zda se v hotelu ještě nenachází další hosté. Hasičům velmi ztěžoval likvidaci požáru obrovský žár. Do zhruba 15 hodiny se hasičům nepodařilo srazit žár tak, aby se dostali blíže k samotným ohniskům.

U obou objektů se postupně zřítila střecha. S ohněm bojovalo přibližně sto hasičů jak profesionálních, tak dobrovolných. Požár hasiči dostali pod kontrolu v 15.48 hodin. Poté bylo nutné rozebrat zbytky hořící střešní krytiny a uhasit všechna skrytá ohniska. V 19.50 hodin ukončili hasiči rozebírání střechy pomocí hasičské plošiny.


STŘEDA, 13. dubna 2011

Do ranních hodin místo požáru střežili dobrovolní hasiči ze Starého Města a Dolní Loučky tak, aby nedošlo k opětovnému rozhoření. V současné době jsou na místě profesionální hasiči z Moravské Třebové a Svitav a dobrovolní hasiči ze Starého Města.

V tuto chvíli je uzavřena celá ulice. Jelikož byl hotel velmi poškozen požárem, na místo byl povolán i statik. Celý objekt je nyní zabezpečován tak, aby neohrozil bezpečnost chodců.

Další krok, který bude pravděpodobně následovat je přivolání odborníků z Odboru kriminalistických technik a expertiz, kteří budou zjišťovat spolu s hasičskými a policejními vyšetřovateli příčinu vzniku požáru hotelu Morava. Škoda dosud nebyla stanovena, ale bude to určitě několik milionů korun.


ČTVRTEK, 13. dubna 2011

Škoda byla předběžně odhadnuta na 15 milionů korun. Ani po 48 hodinách po požáru hotelu Morava v Moravské Třebové, není zcela vyšetřovatelům jasné, co obrovský požár způsobilo.

Dnes se na místo dostavili znalci z oboru elektro z Odboru kriminalistických technik a expertiz. Od ranních až do odpoledních hodin hasičští a policejní vyšetřovatelé ohledávali místa u možného ohniska požáru hotelového pokoje. Po důkladném prohledání požářiště, podle slov vyšetřovatelů, zůstává příčina vzniku požáru stále neznámá.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet