Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FOTOREPORTÁŽ: Hasiči ve školní lavici

Náš spolupracovník Tomáš Lach se zúčastnil programu „Hasiči ve školní lavici“, který pro zástupce médií připravil ve Frýdku – Místku Hasičský záchranný sbor.

Příslušníci Hasičského záchranného sboru ČR se na výkon svého náročného povolání musí dostatečně a důkladně připravit. Na středu 13. dubna 2011 připravil Hasičský záchranný sbor České republiky pro novináře, fotografy, redaktory, editory praktické ukázky výcviku hasičů ve Frýdku – Místku.

Hasiči při výcviku musí prokázat nejen teoretické znalosti, ale také zručnost, fyzickou zdatnost, rychlé rozhodování a v nejednom případě také odvahu. Jen v roce 2010 hasiči při všech událostech zachránili 11 163 životů!


Ohňový simulátor

Hasiči jsou při své široké působnosti v očích veřejnosti stále nejvíce spojování se zdoláváním požárů. Redaktoři si vyzkoušeli uhasit cvičný oheň a s tím spojené „nástrahy“.


Hasičské chirurgie

Rozpínák, nůžky, bruska- několika kilové nástroje, kterými s vysokou opatrností, přesností a v co nejkratším čase hasiči vyprošťují zraněné osoby z vraků aut. Svou nepostradatelnou roli hraje i psychologická stránka. Zástupci médii měli možnost si nástroje vyzkoušet.


Tma, kouř, překážky, rychle ubíhající čas a jiná nebezpečí

Hasiči provádějí při svých zásazích mimo jiné také průzkum v hořícím domě. V plné výstroji a s dýchacím přístrojem, v úzkém tmavém prostoru, ve tmě. To není scénář z hororového filmu, ale realita. Hasiči se na tuto náročnou činnost musí připravit. K tomu slouží polygon simulující nástrahy, které hasiče při jejich práci potkávají.


Hasič „horolezcem“

Hasiči se při zásazích mohou dostat do situace, kdy není možné z důvodů odříznutí zásahových a ústupových cest šířením požáru, nebo z důvodu rizika výbuchu nebo zřícení konstrukcí opustit místo zásahu stejnou cestou, kterou se na místo zásahu dostal.

Jestliže hrozí bezprostřední ohrožení zdraví a života, a není-li jiná možnost, jak opustit ohrožený prostor ve výšce, potom hasič musí provést sebezáchranu slaněním po laně nebo po nezavodněné hadici.

kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV – GŘ HZS ČR

Sdílet