Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči vylovili na Opavsku dodávku z rybníka

Dvě jednotky profesionálních hasičů lovily ve středu 13. 4. 2011 odpoledne z rybníka uprostřed obce Služovice (okres Opava) dodávkový automobil Fiat Ducato. Jeho řidič si jel předtím k rybníku pro prodejní stánek, zřejmě zařadil zpátečku a při náhlé poruše řazení či spojky sjelo auto přes chodník až přes okraj rybníka a částečně se ponořilo pod hladinu.

Řidič se nejprve pokoušel dostat Ducato z vody pomocí traktoru, to se však nepovedlo. Proto zavolal na pomoc hasiče. Nejprve přijela opavská jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. Protože při obvyklém vytažení pomocí předního navijáku cisternové automobilové stříkačky (CAS) hrozilo převrácení dodávky, povolán byl na pomoc ještě hasičský jeřáb. CAS tak dodávku pouze přidržovala do zapojení jeřábu.

Jediný vhodný jeřáb, který bylo možné na plochu u rybníka bezpečně ustavit, má centrální hasičská stanice HZS MSK v Ostravě-Zábřehu – velký automobilový jeřáb Demag s nosností až 60 tun. Ducato pak bylo bez větších problémů vytaženo jeřábem. Hasiči jej pak odtlačili na odstavnou plochu.

Hasiči museli během zásahu – kvůli uchycení dodávky k lanům jeřábu i navijáku CAS – několikrát do vody. Použili nepromokavé kombinézy (tzv. suché oděvy). Nebylo zjištěno, že by z Ducata unikly do rybníka nějaké provozní kapaliny.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet