Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Řidiče objevili teprve hasiči

V úterý 1. 11. 2005 krátce před půlnocí byl na Krajské operační a informační středisko HZS kraje Vysočina řidičem projíždějícím po dálnici směrem na Brno nahlášen pravděpodobný požár automobilu na 106,5 km dálnice směrem na Prahu.

Na místo události byli vysláni hasiči ze stanice Jihlava a Humpolec. Na místě bylo zjištěno, že se jedná o dopravní nehodu 2 kamionů v odstavném a prostředním pruhu dálnice D1. V kabině jednoho z kamionů byl nalezen zraněný a zaklíněný řidič, proto byla hasiči ihned na místo povolána zdravotnická záchranná služba. Kamiony byly do sebe zaklíněny i díky kovovým tyčím, které převážel kamion stojící v odstavném pruhu a které „projely“ kabinou druhého kamionu, který do stojícího kamionu narazil zezadu. Zraněného řidiče, který byl po celou dobu při vědomí, se hasičům z kabiny podařilo vyprostit pomocí dvou vyprošťovacích souprav až po cca 2 hodinách. Druhý řidič, který se v době nehody nacházel mimo kamion, vyvázl se šokem.

Dálnice v době zásahu a vyšetřování – až do ranních hodin – byla v tomto úseku průjezdná pouze v rychlém pruhu se zvýšenou opatrností.

Za povšimnutí určitě stojí skutečnost, že nehodu nahlásil řidič jedoucí v protisměru, a neozval se žádný řidič jedoucí ve směru na Prahu. Zraněného řidiče v kabině kamionu objevili až hasiči, kteří na místo přijeli zhruba po 10 minutách od zpracování události …

npor. Mgr. Denisa Vrbová, HZS kraje Vysočina, tisková mluvčí
Foto : ilustrační
Sdílet