Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchranáři se vrátili z Pákistánu

Včera po 20. hodině dorazil do Prahy na palubě armádního speciálu český záchranný tým, který více než 14 dní úspěšně pomáhal v zemětřesením postižených oblastech na severu Pákistánu.

Čeští civilní a vojenští zdravotníci za dobu svého působení ve městě Rawala Kot ošetřili na 800 nemocných a zraněných osob a ve svém polním nemocničním zařízení provedli i několik těžkých operací. Zázemí jednotce zajišťovali zkušení záchranáři Ministerstva vnitra. Pětadvacetičlenný tým v oblasti působil od 13.10.

Českou záchrannou jednotku na letišti oficiálně přivítali náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného týmu ČR plk. Václav Muchna a náměstek ministra zahraničí pro dvoustranné vztahy Tomáš Pojar, nechybělo také vedení HZS hl. m. Prahy v čele s plk. Bc. Daliborem Gosmanem.

„Sledovali jsme vaši činnost a jsme na vás hrdí. Děkuji vám za to, že jste náš stát v cizině tak skvěle zastupovali,“ řekl záchranářům náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného týmu ČR plk. Václav Muchna, který za resort Ministerstva vnitra jednotku na letišti oficiálně přivítal.

„Naše působení v Pákistánu nebylo vůbec jednoduché. Viděli jsme zbídačenou zemi, setkali jsme se s mnoha zraněnými, nemocnými. Místní obyvatelé si velice vážili toho, že jim pomáháme, a několikrát jsme se setkali se zřetelnými a někdy až dojemnými projevy vděku a ocenění,“ popisuje velitel jednotky mjr. Josef Křen.

Vedle třinácti lékařů a zdravotníků z brněnské Úrazové nemocnice a Armády ČR záchrannou jednotku tvořila i dvanáctičlenná skupina zkušených záchranářů z resortu Ministerstva vnitra (příslušníci Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy). Ti lékařům na místě zajišťovali logistickou podporu a technickou pomoc, jejich úkolem bylo i udržování kontaktu s Prahou a styk s místními představiteli. Jednotka pro svou činnost využívala zejména polní zdravotnické zařízení s veškerým zázemím a kapacitou 30 lůžek. Záchranný tým, jemuž velel mjr. Josef Křen z Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy, byl do Pákistánu vyslán 12. 10. na základě rozhodnutí meziresortního krizového štábu.

Toto nasazení zdravotnické záchranné jednotky ČR v Pákistánu bylo do značné míry unikátní, zejména co se týká spolupráce jednotlivých složek integrovaného záchranného systému. Vůbec poprvé například v jednom českém týmu, který se v zahraničí zapojil do mezinárodní záchranné operace, spolupracovali hasiči a vojenští a civilní zdravotníci disponující polní nemocnicí.

Pomoc zemětřesením poničenému Pákistánu patří mezi vůbec největší humanitární aktivity v historii České republiky. Celková výše pomoci, kterou vláda ČR ve prospěch Pákistánu uvolnila , dosáhla 110 milionů korun. Tato částka zahrnuje přímé finanční dary, materiální humanitární pomoc a působení českých záchranných týmů v oblasti.
Do Pákistánu již bylo dopraveno 25 speciálních zateplených stanů s vytápěním. ČR Pákistánu poskytla také 1000 kusů spacáků, zdravotnické přikrývky, zdravotnický materiál, léky, prostředky na úpravu vody nebo tablety na čištění vody.
Česká republika se tak řadí ke státům, které postiženému Pákistánu pomohly vůbec nejvíce a nejrychleji.

Více informací o působení českého týmu v Pákistánu najdete na http://www.mvcr.cz/…akistan.html

Podrobné informace o zapojování České republiky do mezinárodních záchranných operací formou vysílání organizovaných celků naleznete na stránce:
http://www.mvcr­.cz/hasici/iz­s/ojpo/mez_oper/in­dex_hasici.html
Sdílet