Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mezinárodní soustředění požárního sportu

Na Kvildě se uskuteční společné soustředění hasičů – sportovců z Plzeňského a Prešovského kraje

Rekreační středisko Kvilda na Šumavě bude ve dnech 7. až 12. listopadu 2005 místem 1. soustředění družstev Plzeňského a Prešovského kraje (Slovenská republika) v požárním sportu. Společné soustředění zapadá do podzimně – zimního mikrocyklu v přípravném období a jeho účelem je rehabilitace a obnova sil po soutěžním období. Posláním celé akce je prohloubení vzájemných přátelských vztahů na profesionální záchranářské úrovni a na úrovni sportovní.

První den soustředění je na programu ubytování a společná večeře. Druhý den pak po snídani čeká účastníky společné jednání na téma „Význam spolupráce mezi Prešovským a Plzeňským krajem“ za účasti představitelů Plzeňského kraje, které je naplánováno na 9:00 až 12:00 hodin. Po obědě účastníky soustředění čeká společný trénink, a to například běh s intenzitou 50% na 400, 800 a 1500 metrů, uvolňující běh na 200 metrů i cvičení zaměřené na protahování. Večer pak mohou slovenští a čeští profesionální hasiči navštívit saunu nebo posilovnu.

Ve středu se přesunou sportovci na požární stanici územního odboru HZS Písek, kde by dopoledne měli absolvovat běh na 1,5 až dva kilometry, běh na 30 metrů s lehkým, běh na 60 metrů s nízkým a běh na 150 metrů s vysokým startem, skok do dálky a z místa, běh na různé vzdálenosti a uvolňovací a protahovací cvičení. Po obědě je pak čeká nácvik výstupu do čtvrtého patra cvičné věže. Po večeři si půjdou zaplavat do městského bazénu.

Ve čtvrtek je program účastníků soustředění nasměrován na atletický stadión JISKRA v Domažlicích. Zde si dopoledne budou procvičovat techniku překonávání překážek v běhu na 100 metrů, práci s hadicemi, napojování rozdělovače a spojování proudnice. Po obědě pak navštíví hasičští sportovci požární stanici Domažlice, kde je opět čeká nácvik výstupu na věž.

V pátek české a slovenské hasiče čeká dopoledne jízda na kole v horském terénu na Šumavě. Odpoledne je pak čeká fotbal, nohejbal, tenis a před večeří sauna a lehké masáže na obnovení sil. Večer si účastníci soustředění vymění zkušenosti a budou zpracovávat podklady pro další spolupráci hasičů Plzeňského a Prešovského kraje. V sobotu soustředění po snídani končí.

V případě nepříznivého počasí se dění přesune do krytých sportovních hal v Písku a Domažlicích. Soustředění se zúčastní devět příslušníků HZS Plzeňského a stejný počet kolegů z Prešovského kraje.

Tiskový mluvčí HZS Plzeňského kraje: por. František Vaško
Sdílet