Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči jsou připraveni na živelní katastrofy

Dvoudenní cvičení s názvem Luxor 2011 mají za sebou dobrovolní hasiči z osmi jednotek Karlovarského kraje. Ve Velké Hleďsebi je lektoři z řad HZS, policie či vodních záchranářů připravovali na zvládnutí situací při různých živelných pohromách.

Na devíti stanovištích si všichni účastníci cvičení postupně vyzkoušeli plnění povodňových pytlů s pískem a hlavně pak postavit účinnou hráz proti vodě, rozebírali či naopak zpevňovali dřevěné střešní konstrukce, učili se základům první pomoci, s policií v rojnici prohledávali lesní terén, vyzkoušeli si evidenci lidí evakuovaných z jejich obydlí, kontrolu evakuačních zavazadel a přípravu humanitární základny, kde by pak byli tito lidé ubytování, přímo na vodě pak záchranu na člunu a také ze břehu pomocí různých pomůcek.

Zatímco v loňském premiérovém Luxoru byla námětem povodeň způsobená protržením hráze, letošní téma bylo reálnější. Hasiči si hráli na vichřici, která může překvapit jakoukoliv obec. Zaplavené silnice, poškozené střechy, nutnost evakuace, panika, zranění a neinformovanost lidí, jejich vyhledávání. Tomu také odpovídala všechna připravená stanoviště. Pozvané jednotky dobrovolných hasičů o cvičení věděly dopředu, samotné vyzvání k účasti pak bylo připravené formou běžného poplachu a prověřily se tak i dojezdové časy hasičů z různých koutů kraje do jednoho místa.

Zpestřením výcviku byl noční poplach zhruba hodinu před půlnocí, kdy probuzení hasiči museli zvládnout situaci bleskové povodně. Ta odřízla část obce a na vzniklém ostrově zůstal uvězněný neznámý počet lidí, stejně tak neznámý počet lidí se v panice ztratil v blízkém lese. Bylo nutné nejen najít a zachránit všechny figuranty, ale i postavit dostatečně pevnou protipovodňovou hráz. Čtyři skupiny hasičů tak z pytlů s pískem stavěly zábranu proti vodě, potmě prohledávaly les, na člunu pádlovaly přes rybník na druhou stranu, kde vyhledaly schované figuranty a člunem je opět převezly do bezpečí, poslední skupina pak všechny zachráněné pečlivě evidovala a poskytla jim potřebné náhradní oblečení u ubytování. Připravenou zkoušku na ostro hasiči zvládli do hodiny a půl. V Karlovarském kraji je vytipováno šestnáct jednotek dobrovolných hasičů, které po vyškolení budou předurčeny právě pro úkoly ochrany obyvatelstva. Zatímco profesionální jednotky a dobrovolní hasiči z jednotek kategorie JPO II. a III. by při živelných katastrofách prioritně zachraňovali životy a majetek, tyto proškolené dobrovolné jednotky by se mobilně přesouvaly na zasažená místa a zajišťovaly by úkoly, které si zkoušeli při cvičení Luxor.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet