Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jarní splutí Sázavy

V sobotu 9. 4. 2011 se uskutečnil 3. ročník Jarního splutí Sázavy. Za slunného, ale velmi větrného dne se sešlo 35 posádek raftů, několik kánoí a kajaků a společně se vyrazilo na řeku.

Sázavou letos protékalo jen 15 m3 vody, což je polovina oproti loňsku, kdy podmínky byly naprosto ideální. Silný protivítr dával dvěma stovkám účastníků dost zabrat, několik téměř suchých jezů a řeka plná kamení bohužel nebyla zrovna adrenalinovým zážitkem. Nicméně pěkné to opět bylo. A kdo se zúčastnil, tak věřím, že příští rok přijede zase. Splutí není jen sportovní akce, ale jde spíše i o setkání dobrovolných a profesionálních sborů z celé republiky.

Je škoda, že se naše organizace otočila k Jarnímu splutí zády a to nebylo nikde absolutně podporováno. Tím nemám na mysli podporu finanční, neboť závod snad bude ještě alespoň podporován z příspěvků ČHSF. Snad?

Jde mi ale hlavně o podporu záchranářských týmů, kterým se naskýtají ideální podmínky pro výcvik v reálných podmínkách.

  • pokud máte někdo na příští rok zájem se aktivně podílet na zajištění bez startovného – napište mi / petrtaticek@seznam.cz –

To, že někomu organizace odmítne poskytnout auto a jako výmluvu uvede úsporná opatření, je jen další krok k úplné likvidaci sportu pro nás profesionální hasiče. Spousta posádek se pro nepodporu organizace proto odhlásila na poslední chvíli sama.

Letošní rok byl závod z důvodů záchranáři nezajištěné trati zrušen, pořadatelé se rozhodli uspořádat alespoň společné přátelské splutí. Sám osobně si nemyslím, že příští rok se v přístupu organizace k nám vodákům /vodním záchranářům/ něco změní. Je tedy na vás, jestli si opět najdete i příští rok na Sázavu cestu a tu si ovšem budete muset i ze své kapsy zaplatit.

Rád bych ještě chtěl touto cestou poděkovat hasičům z JSDH Černošice, kteří velmi ochotně pomohli s převozem řidičů. Můj obdiv také patří zlínským hasičům, kteří jen několik málo hodin před startem likvidovali požár v Chropyni.

Foto Ivan Kocánek

Děkuji všem účastníkům a za rok zase na Sázavě AHÓÓÓÓJ

Petr Tatíček – generální ředitel závodu

Sdílet