Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Možná bude méně toaletního papíru

Halu skladu papíru a výrobny toaletního papíru a dalších hygienických potřeb zničil v noci požár v podnikatelském areálu u obce Zaječí na Břeclavsku.

Požár v hale o rozměrech 37 × 68 metrů byl na operační středisko HZS ohlášen v 1:27 hodin. Vzhledem k velkému rozsahu požáru byl vyhlášen 3. stupeň požárního poplachu a na místě postupně zasahovalo 15 hasičských profesionálních a dobrovolných jednotek. Při jednotlivých činnostech bylo nasazeno více než 100 hasičů. Na místo byli k zastavení el. energie a plynu povoláni montéři rozvodných závodů a plynárny. Protože požár se postupně rozšířil na celou plochu haly, proti plamenům bylo nasazeno 11 vodních proudů. Zásah komplikovalo silné zakouření objektu, v němž bylo mj. uskladněno 300 tun papíru, viditelnost kromě kouře zhoršovala i hustá mlha. V místě požáru se přes opakované pokusy nepodařilo zprovoznit hydrantovou síť a k zásobování cisteren bylo nutné zřídit kyvadlovou dopravu vody ze zdrojů ve Velkých Pavlovicích, Starovičkách a v Zaječí.
Při hoření vznikal silný žár, který vedl k postupnému praskání zdí, zřícení části střechy a také obvodových zdí. Při zřícení jedné z obvodových zdí a současném náhlém vznícení nahromaděných hořlavých zplodin hoření se sálavé teplo rozšířilo až do vzdálenosti cca 30 metrů od haly. Při tom zasáhlo zaparkované a plně naložené transportní kamiony pro převážení nových vozidel. I když k ochraně těchto vozidel hasiči zřídili vodní clonu, žár poškodil plastové díly téměř 30 osobních vozů Škoda, Volkswagen a Toyota, a dále dvě kempinková vozidla a plastové části přepravních kamionů. Před zničením se hasičům podařilo z blízkosti plamenů zachránit kamion IVECO, zaparkovaný přímo u haly. Protože kamion byl uzamčený a zabrzděný, hasiči rozbili boční okénko a vozidlo na laně odtáhli do bezpečné vzdálenosti. V době, kdy do části objektu bylo ještě možné vniknout, hasiči z haly vyvezli tlakovou láhev s obsahem CO2, po zřícení zdiva museli hasit z více než desetimetrové vzdálenosti. Protože v kompresorovně haly byla uskladněna hořlavá kapalina, hasiči tuto část objektu intenzívně ochlazovali smáčecí pěnou.
Požár se podařilo v 5:41 hodin lokalizovat a zabránit jeho šíření na sousední administrativní budovu, intenzívní hašení pokračovalo další tři hodiny. Krátce před 9. hodinou byl požár, při němž v době největší intenzity plameny dosahovaly až do výšky cca 30 metrů, téměř uhašen a na místě zůstaly dvě jednotky profesionálních hasičů. Ti střeží požářiště, kontrolují prohořívající zbytky uskladněného papíru a dohašují lokální ohniska. Úplná likvidace požáru bude pokračovat až do pondělních ranních hodin.
Požár neohrozil obyvatele okolních obcí. Při zásahu byl zraněn jeden dobrovolný hasič, který uklouzl na jednom ze tří čerpacích stanovišť k zásobování cisteren a podle dostupných informací utrpěl zlomeninu klíční kosti. Příčina vzniku požáru je zatím v šetření, přímá škoda způsobená požárem byla podle předběžného odhadu vyčíslena na 80 milionů korun, v této částce zatím není zahrnuta škoda na transportních kamionech s novými vozidly. Hodnota uchráněné administrativní části objektu zatím nebyla vyčíslena. Rozsahem požářiště a výší škody jde o letošní největší požár v Jihomoravském kraji. Dosud největší škodu 48 milionů korun způsobil 15. dubna požár depozitáře hradu Pernštejn.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet