Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Požár RD v obci Chudíř, okres Mladá Boleslav

Dne 15. 4. 2011 cca 10 minut před15. hodinou byl na tísňovou linku HZS SČK ohlášen požár rodinného domu. Oznamovatel uvedl, že celé 2. NP je v plamenech.

Na místo byla vyslána jednotka HZS ze stanice Mladá Boleslav s technikou CAS 24 T-815 a AZ 30 Iveco. Dále byl poplach vyhlášen JSDH Smilovice s CAS 32 T-815, Semčice s CAS 32 T-148 a OA Ford Transit, Chudíř s DA 12 Avia a Luštěnice s CAS 25 Liaz, současně s první jednotkou vyjel také vyšetřovatel požárů. V průběhu zásahu si na místo VZ povolal jednotku HZSp Škoda Auto a.s. s DA Mercedes s termokamerou.

Při jízdě na místo události byl již patrný stoupající sloup hustého dýmu a bylo zřejmé, že dům je z větší části zasažen požárem. Jako první na místě zasahovala JSDH Smilovice, která provedla natažení útočných proudů – jeden po schodišti vnitřkem budovy v DT a druhý přes balkon. Při příjezdu profesionální jednotky byl natažen vysokotlak do jednoho z pokojů. Průzkumem bylo zjištěno, že obyvatelé domu se nacházejí venku, sám majitel byl lehce popálený a nadýchaný, proto na místo byla povolána ZZS.

Průzkumem vnitřku budovy bylo zjištěno, že nejvíce je zasažen pokoj v 2.NP s uskladněným nábytkem a dalším vybavení. Požár již zasáhl dřevěné stropní konstrukce a rozšířil se na dřevěnou střešní konstrukci. Z důvodu lepší dosažitelnosti střechy byl ustaven automobilový žebřík a byla částečně rozebrána střešní konstrukce. Sálavým teplem a zplodinami hoření bylo zasaženo celé 2. NP. Po lokalizaci požáru se jednotky soustředily na evakuaci nezasaženého vybavení a dohašovaní skrytých ohnisek. K tomu byla využita termokamera. Po likvidaci požáru bylo místo předáno majitelům a na místě zůstala místní jednotka na dohlídku.

Při šetření příčiny vzniku požáru byly postupně vyloučeny verze nedbalostního jednání a závady na komínovém tělese. Jako nejpravděpodobnější příčina vzniku požáru byla označena technická závada na původním hliníkovém rozvodu elektřiny uvnitř domu. Škoda způsobená požárem byla odhadnuta na 450.000,– Kč a uchráněné hodnoty ve stejné výši. Na místě došlo k jednomu lehkému zranění.

Sdílet