Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Parní stříkačku zprovoznil sbor hasičů v Semilech

V sobotu 16.dubna 2011 se parta 4 nadšenců ze semilského sboru dobrovolných hasičů Semily 1. včele s jeho starostou bratrem Markem Vrtilkem rozjela v časných ranních hodinách do Opočna.

Zde místní sbor má ve svém vlastnictví stařičkou hasičskou parní stříkačku vyrobenou v roce 1910 firmou Smékal. Tato výpomoc je v pořadí již druhá. V loňském roce, dalo by se i říci do roka a do dne, se stejná parta do Opočna rozjela poprvé. Tehdy zprovoznila vlastní parní stroj parničky a připravila druhou část, vodní čerpadlo a příslušenství, na renovaci.

Tu v nedávných dnech místní opočenští hasiči dokončili a tak bylo nutné provést závěrečnou kontrolu a kompletaci. Po 4 hodiny usilovné práce byla parnička připravena k zátopu a k prvnímu rozběhnutí čerpadla a nasátí prvních litrů vody. Tato chvíle ale nastala až po krátké přestávce na oběd. Relativně krátký zátop a ručička budíku se vyšplhala na 5 atmosfér. Nastala ta správná chvíle, pootočit ovládacím ventilem parního stroje.

První zaškubnutí třípístového parního stroje, prvních pár pomalých pootočení klikové hřídele a pak nastala ta chvíle, na kterou všichni společně čekali. Jak naši bratři a kolega bratr starosta z nedalekých Roztok u Jilemnice, ale hlavně místní sestry i bratři ze sboru a též místní obyvatelé, kteří buď stroj viděli před spoustou a spoustou let a nebo ještě vůbec. První litr vody protekl vodním čerpadlem a vše bylo jasné, je vyhráno.

Babička parnička zase po dlouhých letech ožila a začíná ukazovat, že rozhodně do starého železa ještě nepatří. Zpátky do našich Semil se naši bratři sice navrátili v pozdních večerních hodinách, ale s dobrým pocitem, že se nám podařilo vypomoci kolegům z Opočna a naše společná parničková rodinka se zase rozrostla.

Ladislav Bruckner – místostarosta sboru

Sdílet