Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Leštině u Světlé se střetl traktor a osobní vlak

Včera (19. dubna 2011) v 18:40 hod přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina hlášení o železniční dopravní nehodě na přejezdu v obci Leština u Světlé na Havlíčkobrodsku.

K nehodě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Ledeč nad Sázavou společně s jednotkou sboru dobrovolných hasičů z Golčova Jeníkova a jednotkou HZS SŽDC Kolín.

Průzkumem místa zásahu hasiči zjistili, že došlo ke střetu traktoru a osobního vlaku. Jak dvoučlenná posádka traktoru, tak také cestující z vlaku vyvázli z nehody bez zranění. Jednotky zajistily havarovaná vozidla proti požáru a uniklé provozní kapaliny zlikvidovaly speciálním sorbentem.

Příčinu nehody vyšetřuje PČR společně s inspektory Drážní inspekce.

por. Bc. Jana Mazourová, komisař, KŘP kraje Vysočina:

Řidiči traktoru při přejíždění železniční trati, dle jeho vyjádření, vlivem špatného zařazení rychlostního stupně zhasl motor a nemohl ihned nastartovat. Traktor se s pomocí svědka pokoušel z kolejí odtlačit, což se jim také nepodařilo. Řidič traktoru i svědek se následně rozběhli po trati, aby zastavili přijíždějící vlak. Strojvedoucí vlaku reagoval použitím rychlobrzdy, vlak se mu však nepodařilo zastavit.

Došlo ke střetu levé přední části vlaku a přední části traktoru. Vlaková souprava pak pokračovala a zastavila se několik metrů za železničním přejezdem. Ke zranění osob naštěstí nedošlo. Došlo pouze k hmotné škodě na lokomotivě a traktoru a dále k poškození kultivátoru, který byl vezen na traktoru. Škoda by neměla přesáhnout sto tisíc korun. Alkohol byl u obou účastníků vyloučen na místě provedenou dechovou zkouškou.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet