Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zkontrolovali tržnici, udělili pokuty za více než 120 tisíc

Rozsáhlou kontrolní akci na vietnamské tržnici ve Svatém Kříži na Chebsku připravil Odbor prevence Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje. Dvacet pracovníků státního požárního dozoru, stavební prevence i vyšetřovatelé požárů společně s policií hledali na tržnici porušování předpisů požární bezpečnosti.

Po desáté hodině dopoledne přijelo na tržnici ve Svatém Kříži téměř devadesát hasičů a policistů se služebními psi, kteří zde zahájili kontrolu nejen ve stáncích, ale i v kamenných obchodech a restauracích. Kontroloři se zaměřili na únikové cesty, zapojení elektřiny či vybavenost prodejen ručními hasícími přístroji, případně jejich platné revize.


U požáru této tržnice zasahovali hasiči 1. ledna letošního roku


„To jsou nejčastější příčiny požárů tržnic,“ vysvětlil ředitel Odboru prevence HZS Karlovarského kraje Martin Mulač. Kontrolovat pomáhal také soudní znalec v oboru elektro. Hasiči s policisty zkontrolovali celkem 30 objektů, ve 23 případech zjistili pochybení a všechna hned na místě vyřešili pokutami.

U kontroly byl totiž i právník hasičů, který rovnou sepisoval platební příkazy. Na pokutách hasiči vybrali přes 120 tisíc korun. Přitom například za chybějící hasicí přístroj či jeho prošlou revizi udělovali hasiči pokutu 1500 korun. Pochybení ale bylo takové množství, že celkový součet vybraný na pokutách je tak vysoká částka.

Nebylo možné zkontrolovat všechny stánky a obchody, prodavači opouštěli své prodejny, na některých se rychle objevily i nápisy, že je zavřeno pro náhlou nemoc.

Podobná kontrola na tržnici byla první svého druhu, podle hasičů splnila svůj cíl a rozhodně tak nebyla poslední.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet