Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kyselina poleptala chlapce, hasiči ji bezpečně zlikvidovali

Hasiči zasahovali v Karlových Varech u úniku neznámé nebezpečné látky na pozemní komunikaci. V důsledku úniku této látky již bylo jedno dítě odvezeno do nemocnice.

O jakou nebezpečnou látku se jedná zjistili hasiči pomocí Ramanova spektrometru. Kyselina mravenčí zranila v garáži v Kolové na Karlovarsku malého chlapce, hasiči látku přečerpali do nerezových nádob.

Chlapec se při hře v garáži poranil neznámou látkou včera po 18 hodině. Do nemocnice ho převezli přímo jeho rodiče. Policie pak na místo povolala i hasiče, protože z garáže z rozlité látky vycházel nepříjemný zápach.

Do Kolové vyjelo družstvo z karlovarské stanice posílené protichemickým automobilem. Po vyznačení nebezpečné zóny hasiči v ochranných oblecích začali zjišťoval pomocí detekčních přístrojů, o jakou látku se jedná. Povolána byla posila ze sokolovské chemičky se speciálním přístrojem. Ramanův spektrometr zjistil, že uniklá látka je kyselina mravenčí.

Hasiči přečerpali asi třicet litrů kyseliny do připravených nerezových nádob a zajistili z garáže další dva plastové barely s neznámými látkami. To už do Kolové mířila i výjezdová skupina z chemické laboratoře Třemošná. Společně neutralizovali místo, kam kyselina unikla, odvoz a likvidaci pak zajistil starosta obce. Zásah v Kolové trval šest hodin.

Zasahující technika:

  • HZS Karlovy Vary (CAS 24 Scanie, VEA Toyota, TA CH Iveco)
  • Chem. laboratoř Třemošná (TA CH Iveco)
  • HZSp CHZ Sokolov (VEA Š Fabia)
Sdílet