Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár divadla Globe způsobil škodu za 15 milionů

V 02:55 byl na operační středisko HZS hl. m. Prahy ohlášen požár v divadle Globe na adrese Praha 7, U Výstaviště. K případu byly vyslány jednotky ze stanic č. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 10 a velitel směny.

Při příjezdu první jednotky na místo zásahu byl objekt divadla zasažen požárem v plném rozsahu. Na hašení a ochranu okolních objektů bylo nasazeno 6 vodních proudů. Požár byl lokalizován 47 minut po zahájení hasebního zásahu. Celodřevěný objekt byl požárem zcela zničen.

Zásah hasičských jednotek se soustředil především na ochranu objektů stojících v bezprostřední blízkosti divadla budov – Křižíkova pavilonu “B“ a Maroldova panoramatu bitvy u Lipan, které stojí pouhých několik metrů od požárem zasažené budovy. Oba objekty se díky vysokému nasazení zasahujících jednotek podařilo uchránit, požár se na ně nerozšířil.

Příčina vzniku požáru je dosud v šetření. Po ohledání místa požáru byly stanoveny dvě možné verze, nedbalost při používání otevřeného ohně bezdomovci a úmyslné zapálení objektu neznámým pachatelem. Hmotná škoda je odhadovaná na 15 000 000,– Kč, uchráněné hodnoty na ohrožených objektech tuto částku mnohonásobně převyšují. V současné době probíhají dohašovací práce.

Během požáru divadla Globe zasahovaly jednotky HZS hl. m. Prahy u dalších šesti případů. Požár se podařilo lokalizovat v 03:48, tedy 47 minut po zahájení hasebního zásahu. Zásah probíhal do 07:30, trval 4 hodiny a 30 minut. Postupně bylo nasazeno 92 hasičů a 25 hasičských zásahových vozidel. Na místo zásahu se dostavil i ředitel HZS hl. m. Prahy plk. Bc. Dalibor Grosman.

Sdílet