Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Trávu u Vojkovic opět hasí vrtulník

Už více než dvacet hodin bojují hasiči u Vojkovic na Karlovarsku s požárem trávy a lesa. Požár se rozšířil na plochu přes 300 000 metrů čtverečních. Na místě zasahuje deset jednotek hasičů. Hořet začalo v neděli ve tři hodiny odpoledne, zvládnout plameny pomáhal až do večerních hodin vrtulník, v pondělí v poledne byl povolán znovu.

Požárů způsobil projíždějící vlak na trati z Karlových Varů na Chomutov. Podle vyšetřovatele požárů měl jeden z vagonů technickou závadu na brzdách a odlétávající jiskry zapálily trávu podél kolejí téměř na celém úseku mezi Vojkovicemi a Ostrovem.

Na dvou místech, u Vojkovich a Moříčova, se pak požár ve vyschlém porostu vlivem větru rozšířil i do lesa. Zásah hasičů od začátku velmi komplikoval nepřístupný terén, hasiči museli překonat převýšení několik desítek metrů, do prudkého svahu natáhli stovky metrů hadicového vedení. Čerpadla hasičských aut jen s obtížemi vytlačila vodu až na hřebeny svahů, hasiči si pomáhali i dalším umístěným přenosným čerpadlem ve svahu.

Zhruba po dvou hodinách zásahu bylo jasné, že požár se v lesním porostu rychle šíří a složitý terén nedovoluje účinně zasáhnout, velitel zásahu si vyžádal vrtulník s hasícím vakem. Ten začal od šesti hodin shazovat vodu na nejvíce zasažená místa, jeho zásah ukončila až tma, plameny v lese se ale podařilo srazit.

Hasiči na místě zůstali přes noc, kdy stále likvidovali další menší ohniska. V dopoledních pondělních hodinách požářiště stále doutnalo, na mnoha místech znovu vyskakovaly plameny a stále byl problém vytlačit vodu s dostatečným tlakem do nejvyšších míst. Od půl dvanácté tak znovu zasahuje vrtulník s hasicím vakem, hasiči odhadují, že zásah potrvá minimálně do pondělního večera.

S ohledem na bezpečnost zasahujících hasičů byla v místě požáru ve Vojkovicích v neděli odpoledne zastavena železniční doprava. Zásah totiž probíhal jednak v těsné blízkosti kolejí, navíc trať je zde elektrifikována, kvůli shozům vody z vrtulníku pak drážní hasiči vyzkratovali troleje.

V sedm hodin večer byl obnoven provoz na jedné koleji, stále bez trolejí, vlakové soupravy musely táhnout dieselové lokomotivy. Ve dvě hodiny v noci bylo obnoveno i trakční vedení, v místě zásahu je ale omezena rychlost projíždějících vlaků a strojvedoucí houkáním upozorňují na blížící se vlak.

U požáru, který byl rozdělený na tři bojové úseky, zasahovalo od počátku do pondělního poledne celkem deset jednotek hasičů. Protože požár zasáhl nejen trávu a náletové dřeviny, ale i vzrostlé stromy, vyšetřovatel požárů společně se zástupci majitelů lesa zjišťuje výši škody.

Požár neohrožoval obyvatele obcí, při zásahu nebyl nikdo zraněn.

Zasahující jednotky:

  • HZS Karlovy Vary (CAS 16 Camiva, CAS 32 T815, VEA Toyota)
  • JSDH Ostrov n/O (CAS 24 T815, CAS 20 MAN, VEA Škoda Yeti)
  • SŽDC Cheb (CAS 32 T815, CAS 24 L101)
  • VHJ Hradiště (CAS 32 T815)
  • JSDH Hájek (CAS 32 T815, CAS 24 L101)
  • JSDH Jáchymov (CAS 24 L101)
  • JSDH Stráž nad Ohří (CAS 24 Š 706)
  • JSDH Velichov (CAS 24 Š 706)
  • JSDH Kyselka (CAS 24 Š 706)
  • JSDH Vojkovice (DA A 31)
Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet