Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Opuštěný objekt na Olomoucku zachvátil požár

Šest jednotek hasičů likvidovalo rozsáhlý požár opuštěného dřevobetonového objektu u obce Horka nad Moravou, přilehlý u komunikace na Skrbeň. Požár tak zcela zachvátil větší polovinu a celkově horní patro jednopodlažní budovy.

Hasičský záchranný sbor přijal na tísňové lince informaci o požáru v 17:00 hodin a operační středisko postupně k likvidaci vyslalo šest profesionálních i dobrovolných jednotek, celkově tak u požáru zasahovalo osm cisternových vozidel. Profesionální jednotky z centrální stanice v Olomouci a Litovel a dobrovolné Horka nad Moravou, Těšetice, Náměšť na Hané a Senice na Hané. Požár se velmi rychle rozšířil a to i dle očitého svědectví, ale oficiálně nepotvrzené menší explozi, kdy plameny přeskočily i na přilehlý lesní porost a louku.

Hasiči provedli průzkum v objektu a vyloučili tak možnou přítomnost uvězněných osob uvnitř objektu a nasazením několika hasebních proudu „C“ lokalizovali velmi rychle šířící se hoření lesního porostu a trávy. Vzhledem k velkému rozsahu tak ihned velitel zásahu požádal o další síly a prostředky a to převážně pro dostatečnou zásobu hasební vody. V objektu nenalezli žádnou propanbutanovou láhev a tak možná nepotvrzená exploze bude následně prověřována vyšetřovatelem příčin vzniku požáru.

Z nedalekého rybníka poté jednotka Senice na Hané zřídila čerpací místo a vodu tak k místu události jednotky dopravovaly kyvadlově. Požár se během necelých třiceti minut podařilo lokalizovat a hasiči v prvním patře vyhořelé budovy provedli rozebírání střešní konstrukce, kontrolu termokamerou a dohašování menších skrytých ohnisek. Po skončení zásahu zhruba kolem devatenácté hodiny na místě zůstala nedaleká dobrovolná jednotka z Horky nad Moravou, která zde zůstává z preventivních důvodů jako požární dozor.

Příčina vzniku požáru, rovněž i výše škody je v současnosti v šetření.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet