Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Domeček rizik poprvé mezi dětmi

Dne 18. 4. 2011 jsem mohla společně s kolegou Davidem Kolářem poprvé představit domeček rizik dětem na základní škole v Dobřichovicích. Všichni jsme byli moc zvědaví, jaká bude reakce a jak se bude líbit. Škoda, že s námi u toho nemohla být Jenka, aby viděla to nadšení a elán, který domeček vyvolal.

Když jsem domeček viděla poprvé, také jsem z něj byla nadšená. Lepší učební pomůcka by se zcela jistě nenašla. Grafika je velmi líbivá a děti zaujala. Jsou zde vyobrazeny snad všechny nebezpečné situace, při kterých může dojít ke zranění, požáru či jiné škodě. Když jsme domeček před děti postavili, nestačili jsme se divit. Aniž bychom cokoli řekli, už kolem něj byly děti a vykřikovaly, co vše je tam špatně. Děti sami přišly na všechny rizikové situace a věděly, jak bychom se všichni měli správně chovat, abychom předcházeli mimořádným událostem. Domeček rizik ovšem není jen pomůcka, jak co nejjednodušeji ukázat dětem, jak se chovat a mít domov v bezpečí. Pomůže nám i v dalších tématech, která dětem představujeme (např. domácí únikový plán, co dělat, když u nás doma začne hořet…). Domeček je velký pomocník pro všechny instruktory a dětem dá mnohem víc než hodinové vyprávění. Jako nevýhody tohoto prvního „prototypu EVO1“ vidím především jeho váhu a nestabilnost. Převoz je také dost komplikovaný. Žádné jiné výhrady nemám a smekám před autory.

Co dodat závěrem?? Snad jen, že se těším na další zvídavé a nadšené děti, kterým domeček rizik představíme. Spokojené a radostné tváře jsou tou nejlepší odměnou.

TEXT: prap. Martina Kudláčková – HZS STČ

FOTO: nprap. David Kolář, prap. Martina Kudláčková – HZS STČ

Sdílet