Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zimní stadion v Krnově prohlédne kvůli únikům čpavku odborná firma

Dvě jednotky profesionálních hasičů zasahovaly v úterý 26. 4. 2011 odpoledne na Zimním stadionu v Krnově (okres Bruntál), kde unikal v okolí ledové plochy čpavek (amoniak).

Ilustrační foto

Hasiči odtud evakuovali dvě desítky osob, především mladých hokejistů na tréninku, měřili koncentrace čpavku a nakonec se dohodli se zástupci města a stadionu na pozvání odborné firmy. Ta by už ve středu (dnes) měla začít s celkovou revizí zastaralých technologií a chladírenského zařízení na stadionu.

Hasiči vyjížděli v úterý odpoledne kvůli úniku čpavku na krnovský Zimní stadion už nejméně počtvrté během posledních dvou let. Zápach ve vzduchu ucítili chlapci při tréninku na ledové ploše. Hasiči jim i dospělým pomohli s evakuací, stadion zavřeli a venku hlídala Policie ČR. Evakuovaní neměli žádné zdravotní potíže.

Hasiči v protichemických oblecích a v dýchací technice naměřili přístroji uvnitř až pětinásobné překročení únosné meze koncentrace čpavku, a to hlavně v kanále u ledové plochy, kterým vedou trubky se čpavkem. Venku žádné nebezpečné překročení hodnot čpavku nenaměřili.

Rovněž otevřeli dvoje protilehlá vrata do útrob stadionu, která slouží jako únikové východy, a celý sportovní objekt odvětrávali. Počkali na příjezd zástupců města – místostarostky, zástupce krizového štábu města i šéfa bezpečnostního oddělení radnice. Stanovili podmínky pro dodržování bezpečnosti a doporučili jim, aby technologie nechali řádně zkontrolovat.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet