Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár pneumatiky návěsu nákladní soupravy u Uh. Brodu

Dne 27. 4. 2011 v 07:05 hod. byli hasiči informováni o požáru pneumatiky kamionu u Uherského Brodu.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka dobrovolných hasičů z Vlčnova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/50 došlo k požáru pneumatiky na návěsu kamionu.

Řidič kamionu zjistil za jízdy závadu na jedné z náprav návěsu, kde se zadřelo ložisko. Následným třením a způsobeným teplem došlo k požáru pneumatiky. Řidič se soupravou zastavil u krajnice na hlavním tahu, nedaleko motorestu Pepčín. Požár se snažil uhasit pomocí přenosného hasicího přístroje, kterým tlumil sílící plameny. Na pomoc si přivolal hasiče.

Hasiči byli na místě za tři minuty do výjezdu z nedaleké stanice. Bleskově bylo rozvinuto vysokotlaké vodní vedení a požár se hasičům podařilo rychle lokalizovat. Po sražení plamenů hasiči požár dohasili a dál místo ochlazovali proti případnému rozhoření. Zásahem hasičů se podařilo zabránit rozšíření požáru na návěs a převážený náklad minerálek v plastových obalech. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Řidič vypověděl svůj příběh a byla potvrzena technická závada na náboji kola jedné z náprav. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 30.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 1 mil. Kč.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet