Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár kulturního domu v Boháňce

Požár v Boháňce u Hořic způsobil obci škodu předběžně dvanáct milionů korun českých.

Dnes, 27. 4. 2011 v 5:33 hodin ráno, byl na operační středisko HZS Královéhradeckého kraje ohlášen požár objektu v obci Boháňka u Hořic na Jičínsku.

Na místo vyjely celkem čtyři jednotky požární ochrany, a to profesionální jednotka z Hořic, jednotka dobrovolných hasičů z Hořic, jednotka podnikových hasičů Čepro a.s. Cerekvice nad Bystřicí a místní jednotka dobrovolných hasičů Boháňka. Po jejich příjezdu bylo zjištěno, že hořící budova je místní kulturní dům. Přestože hasiči ihned zahájili hasební práce (celkem bylo nasazeno pět vodních proudů), požár byl již bohužel v pokročilé fázi hoření a bylo zřejmé, že škody na objektu budou značné.

Zásah komplikovala také přítomnost propanbutanových lahví v objektu a nutnost jejich chlazení vodním proudem. Po půl sedmé byl již požár uhašen a zároveň bylo možné konstatovat, že celá budova je uvnitř vyhořelá. Došlo k propadnutí větší části střešní konstrukce a k popraskání a částečnému zborcení obvodového zdiva.

Na místě události zůstala na dohlídku místní jednotka dobrovolných hasičů. Majitelem objektu je obec Boháňka, škoda vzniklá majiteli byla předběžně vyčíslena na 12 milionů korun českých, nižší škoda vznikla také provozovateli. Příčina požáru je v šetření.

mjr. Mgr. Ondřej Sezima
HZS Královéhradec­kého kraje

Sdílet