Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zastupitelstvo Zlínského kraje i hejtman poděkovali hasičům

Zastupitelstvo Zlínského kraje v čele s hejtmanem Stanislavem Mišákem vzalo na svém středečním zasedání na vědomí Roční zprávu o stavu požární ochrany ve Zlínském kraji za rok 2010, kterou mu předložila ředitelka Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Jarmila Čičmancová.

Zpráva dává podrobný přehled o činnosti HZS Zlínského kraje v roce 2010. Lze se v ní dočíst například to, že operátoři a operátorky v telefonním centru tísňového volání na lince 112 zvedli v loňském roce telefon 177 381krát a hasiči Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje zasahovali u 641 požárů, 874 dopravních nehod, 143 úniků nebezpečných látek a 2216 technických havárií či pomocí, mezi nimiž dominovaly pomoci během opakovaných povodní v regionech, odklízení spadlých stromů či otevření bytu, ve kterém je ohrožena osoba.

„Dovolte mi, paní ředitelko, jménem všech přítomných vzkázat vašim kolegům velké poděkování za jejich užitečnou a nelehkou práci, a za jejich nasazení, se kterým vždy pomáhají při ochraně životů či majetku našich občanů,“ poděkoval za celé zastupitelstvo hejtman Stanislav Mišák. Nezapomněl také zmínit nedávný rozsáhlý požár, který postihl Chropyni, který máme ještě všichni v živé paměti.

Zlínský kraj na činnost záchranářů pravidelně finančně přispívá, a zároveň se podílí na organizování společných akcí. V loňském roce přispěl Zlínský kraj svým hasičům například jedním milionem korun na nákup nového plně automatického automobilového žebříku. Na údržbu a drobné opravy věcných prostředků jednotek Sboru dobrovolných hasičů obcí Zlínského kraje vyčlenil kraj ze svého rozpočtu pro rok 2010 částku 100 tisíc korun. Pro účely cvičení složek IZS každoročně Zlínský kraj vyčleňuje částku 100 tisíc korun.

Co se týká varování a vyrozumění HZS Zlínského kraje v roce 2010 bylo připojeno 16 bezdrátových rozhlasů v majetku obcí, které jsou dálkově ovládány. Tyto montáže byly z převážné většiny financovány z dotace Krajského úřadu Zlínského kraje, která činila 1 900 000 korun.

Dále byly v roce 2010 zajištěny finanční prostředky ze státního rozpočtu a z rozpočtu Zlínského kraje pro obměnu tří cisteren, a to pro jednotku SDH obce Kvasice, jednotku SDH obce Valašská Bystřice a jednotku SDH města Luhačovice. Z rozpočtu Zlínského kraje byly přiděleny prostředky v celkové výši 1,5 milionu korun.

Zlínský kraj zorganizoval v loňském roce také několik společných setkání pracovníků stavebních úřadů Zlínského kraje s představiteli Hasičského záchranného sboru a ve spolupráci s krajským úřadem několikrát proběhla také příprava pracovníků krizového řízení obcí s rozšířenou působností.

text a foto s laskavým svolením KÚ ZLK

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet