Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Řeka si vzala dva životy

K nehodě vozidla Citroen C 5 ve čtvrtek večer vyjížděli hasiči na rozhraní ulic Kníničská a Obvodní v Brně-Bystrci. Nehoda byla operačnímu středisku HZS ohlášena ve 20:46 hodin. Hasiči byli na místě do šesti minut a při průzkumu zjistili, že vozidlo Citroen sjelo z vozovky a po překonání cca 15 metrů po břehu skončilo převrácené na střeše uprostřed řeky Svratky, která je u mostu v Bystrci široká přes 20 metrů.

Protože auto bylo téměř celé ponořené ve vodě a uvnitř byla osádka vozidla, hasiči s výcvikem pro práci v hloubkách a ve vodě v neoprenových oblecích a za pomoci člunu okamžitě zahájili záchrannou akci. V ledové vodě (venkovní teplota se pohybovala pod bodem mrazu) se hasiči bez dýchacích přístrojů a s nasazením života potápěli ke kabině vozidla. Řidiče se jim podařilo vyprostit cca po 10 minutách, 36letý muž však nejevil známky života a oživovací pokusy zdravotníků byly neúspěšné. Spolujezdkyně zůstala ve vozidle zaklíněná a k jejímu vyproštění museli hasiči pod vodou auto uvázat na lano a vozidlo pomocí automobilového jeřábu otočit na kola. Osmadvacetiletou ženu pak hasiči vyprostili z auta po přeříznutí bezpečnostních pásů, rovněž u ní však byly všechny oživovací pokusy neúspěšné. Protože v autě byla nalezena dětská sedačka, hasiči s přivolanými potápěči Městské policie ve vozidle intenzívně pátrali po dítěti. Protože dveře i okna auta nebyly porušené, dítě v autě zřejmě necestovalo.
Vozidlo Citroen pak hasiči pomocí automobilového jeřábu lana odtáhli na okraj koryta Svratky a pak na břeh řeky. Vozidlo kromě mírného poškození krytu motoru a utržení předního nárazníku nebylo závažně narušeno, do řeky zřejmě neunikly žádné provozní náplně.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet