Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

MILIPOL-Paris 2005

Ve dnech 22. – 25. listopadu proběhl v pařížském výstavišti Le Burget již čtrnáctý ročník mezinárodní výstavy MILIPOL .

Jak již název napovídá, všech sedm set čtrnáct vystavovatelů předvádělo ve svých expozicích techniku určenou především pro armádu, policii a záchranné složky. Na rozdíl od posledních let je vidět jasný příklon k obranné technice, defenzivním prostředkům a moderním technologiím, které mají za cíl odhalit a zneškodnit pachatele, tak aby se předešlo možným zraněním, případně ztrátám na lidských životech. Tedy k vidění spousta druhů pout, detekčních rámů, nočního vidění a thermovizí, paralyzérů a štítů a výzbroje pro těžkooděnce. Nadneseně řečeno jeden opravdu dobrý paralyzér do každé české sanitky a ubylo by napadených doktorů. Další kapitolou jsou moderní technologie. K vidění byly sluneční brýle s kamerovým záznamem a podobné technické vychytávky. Samozřejmě moderní technologie najdete i ve výstroji a výzbroji, ale pokud mne něco opravdu zaujalo, je to především nástup LED technologií ve výstražné světelné technice, především v rampách. Je opravdu jenom otázkou času, kdy se „povede“ první homologace a definitivně odzvoní stroboskopům a žárovky zůstanou jako levná alternativa. Ledky najdete i v doplňkových světlech a jejich ceny již jsou pod cenou stroboskopů, nejlevnější od společnosti Haztec, sídlící v anglickém Leedsu, koupíte již za 40 € a jejich kvalita je špičková. Ostatně společnost TACTICAL&COMPONENT je v závěrečné fázi jednání o zastoupení výše uvedené společnosti na českém trhu. Největší moje překvapení bylo u osobních svítilen, kdy takové značky, jakými bezpochyby jsou SUREFIRE a MAG-Lite, byly konfrontovány se společností PERM light , která nejenom cenou, ale i výkonem a spoustou příslušenství vstoupila na evropský trh. Její svítilny jsou v hliníkovém těle s dokonalým vzhledem a oba konce svítilny jsou osazeny emitenty světla, zpravidla v kombinaci dlouhá doba použití a extrémní výkon tedy LED a XENON (o výkonu až 550 lumenů)!!
Kdo hledal klasiku vypiplanou až do konce, musel ocenit přístup firmy MERCURA, která pro vozidla záchranářů, hasičů a policie umí udělat pomyšlení a její katalogy jsou propracované do posledního detailu. Od polepu k satelitnímu vyhledávání.

Na závěr musím napsat, že ani české firmy, přesně osm vystavovatelů, se na téhle výstavě neztratilo, i když jejich působení je většinou v oblastí zbraní a střeliva, tak se těším na to, co nám přinese další pokračování výstavy MILIPOL tentokrát v Qataru 15.-17 května 2006.

Autor článku:
Mgr. Daniel Hovorka
Sdílet