Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár rodinného domu

Dne 27. 11. 2005 ve 21:27 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v obci Bystřička. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Jablůnka a Bystřička.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v centru obce došlo k rozsáhlému požáru rodinného domu a hospodářského stavení. Už při příjezdu hasičů byla značná část střechy domu v plamenech. Požár se rychle šířil a hlavní snahou hasičů bylo co nejvíce uchránit především obytnou část celodřevěného domu. Hasiči natáhli několik proudů vody a začali s intenzivním hašením. Několik hasičů v dýchacích přístrojích proniklo do chalupy, kde byl nalezen silně podnapilý muž. Ten byl vytažen z domu bez zjevných známek zranění.

Zásahem se podařilo uchránit většinu obytných místností a polovinu střechy rodinného domu. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo místo předběžně ohledáno. Požár zcela zničil hospodářskou část domu, stodolu a polovinu střechy rodinného domu. Požárem způsobené škody byly předběžně vyčísleny nejméně na 100.000 Kč.

V dopoledních hodinách proběhlo podrobné ohledání místa požáru. Vyšetřovatel hasičů našel místo vzniku požáru, které bylo v hospodářském stavení. Jako možné příčiny vzniku požáru jsou dále prověřovány dvě verze. Jednou je možnost závady na staré elektroinstalaci, do které majitel neodborně zasahoval. Druhou možností je nedbalost muže při kouření cigarety a odhození nedopalku.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet