Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Moravském krasu zachraňovali zraněného jeskyňáře

K záchraně 26letého amatérského jeskyňáře vyjížděli hasiči v sobotu 26. listopadu večer do Holštejna na Blanensku.

Mladý muž z Rousínova na Vyškovsku se v sobotu vydal se skupinou několika amatérských speleologů na průzkum jeskynního systému Stará vápenka u Holštejna v Moravském krasu. Skupina překonala vstup do systému, když na konci vodorovné chodby v hloubce asi pěti metrů mladý muž uklouzl a propadl se do zhruba pětadvacetimetrové propasti. Při pádu utrpěl řadu povrchových zranění, a také krvácející otevřenou frakturu nohy nad kotníkem. Událost byla operačnímu středisku HZS v Blansku ohlášena v 17:31 hodin, na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů z Blanska i z Brna, včetně skupin hasičů – záchranářů z výšek a hloubek, a tým Speleologické záchranné služby Moravský kras.
Hasiči při příjezdu zjistili, že se zraněným jeskyňářem jsou v podzemí další dva členové skupiny, kteří kolegovi pomáhají a komunikují s ním. Nad vstupem do jeskynního závrtu hasiči postavili ocelovou trojnožku pro úchyt kladkového systému a tým hasičů a speleologických záchranářů s dlahami a nosítky na lanech pronikl ke zraněnému. Mladého muže záchranáři ošetřili a podařilo se jim zastavit krvácení z otevřené zlomeniny nohy. Muže zabalili do termofólií a přikrývek, zamezujících prochlazení organismu. Protože závrt byl pro vytažení nosítek s tělem muže příliš úzký, hasiči ho museli rozšířit pomocí trhaviny. Od 20:00 do 21:30 hodin do stěn závrtu navrtali cca 50 mikronáloží a v podzemí odpálili zhruba půl tuny kamenů. Po 21. hodině se do podzemí spustil lékař – primář nemocnice v Boskovicích, který spolupracuje se speleology. Lékař po prohlídce zraněného konstatoval, že jeho zdravotní stav je stabilizovaný a muž zřejmě pád do 25metrové hloubky přežije. I po spuštění lékaře hasiči pokračovali v rozšiřování závrtu a v přípravě závěru záchranné akce. Po 23. hodině začali pomocí kladkového systému s motorovým navijákem z podzemí vytahovat lékaře a v neděli 27. listopadu 30 minut po půlnoci se podařilo na povrch vytáhnout nosítka se zraněným jeskyňářem.
Podle prvních informací muž při pádu utrpěl řadu oděrek a pohmožděnin, krvácel z nosu a stěžoval si na bolesti na hrudníku. Záchranáři nosítka s mužem naložili do připraveného terénního vozidla a převezli cca 500 metrů k silnici, kde čekala sanitka zdravotní záchranné služby. Ta muže převezla do úrazové nemocnice v Brně, kde bude zraněný podroben komplexnímu vyšetření případného podezření na poranění mozku.
Při záchranné akci zasahovaly dvě jednotky hasičů z Blanska a Brna se sedmi vozidly. U jeskynního závrtu zasahovaly desítky záchranářů. Zásah komplikovalo počasí. V okolí jeskynního závrtu střídavě sněžilo a pršelo, na povrchu se tvořilo náledí a k bezpečnému příjezdu sanitky si hasiči museli vyžádat posypový vůz silničářů k ošetření vozovky.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet