Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V dubnu v průměru dva požáry trávy denně

Šedesát požárů trávy či lesního porostu likvidovali hasiči v kraji během dubna. V tomto období je každoročně zvýšené nebezpečí travních a lesních požárů, v dubnu loňského roku vyjížděli hasiči dokonce k osmi desítkám požárů trávy.

Slunečné počasí, vyschlá tráva po zimě a nedbalost. To jsou hlavní příčiny většiny požárů polních a lesních porostů. Jen za duben jich hasiči likvidovali šedesát, tedy v průměru dva denně. Protože tyto požáry jsou téměř vždy bez škody, neurčuje se ve všech případech příčina. Ze zkušenosti ale hasiči ví, že řada z těchto požárů je způsobena nedbalostí lidí a to například po vypalování zbytků trávy a klestí nebo kabelů, odhozené cigarety nebo i dětské hry. I když hasiči evidují větší množství těchto požárů, přesto stále platí doporučení, aby lidé v případě spatření i malého požáru trávy okamžitě volali na tísňovou linku 150 či 112. I malý oheň se může vlivem větru velmi rychle rozšířit.

Vítr nemusí jen rozfoukávat lesní a travní požáry, dokáže i srážet stromy. Ve stejném obodbí, tedy v průběhu dubna, hasiči vyjížděli k dvaceti případům, kdy spadlé stromy blokovaly průjezd na silnicích. A někdy je nutné povolat i speciální techniku, jako například u zlomeného stromu u Citic na Sokolovsku. Rozřezání stromu ze žebříku zabralo hasičům ze sokolovské stanice zhruba půl hodiny.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet