Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Petrohrad město hasičů

Rozhovor s generálním ředitelem Národního hasičského sboru města Petrohradu (st.Peterburg)

pplk.F.A.Vasilovem

Pan podplukovník navštívil stánek naší redakce na výstavě Pyros v Brně. Z krátkého setkání Vám přináším některé postřehy a dojmy.

Nejprve se chci zeptat, jak se Vám na Pyrosu líbí ?

Vzhledem k tomu, že jsem přijel s konkrétní představou jsem spokojen. Jde především o nákup protipožárních nátěrů pro petrochemický průmysl v naší oblasti. V Rusku tato technologie chybí. Vlastně jsem tu jako doprovod vedoucího jednoho velkého petrochemického závodu.

O Ruské požární škole jsem slyšel legendy, přesto někteří hasiči berou hasičskou školu v Petrohradě (rep.bývalém Leningradě) jako jakousi politickou školu bývalého Sovětského svazu pro hasiče a naopak se zde mluví jako o naprosto špičkové hasičské škole, která neměla v osmdesátích letech konkurenci.

Ano chápu, Rusko je stále v očích Čechů bráno jako něco zaostalého a prolezlého ideologií. Přesto hasičská škola do roku 1990 představovala naprostou špičku v tomto oboru.
Projekty, které dnes začínáte realizovat u Vás v Rusku vznikali již před dvaceti lety. Dnes je to již horší měli jsme krušných deset let, ale začíná se to zlepšovat.

Co technika a sociální zabezpečení hasičů ?
Vše je závislé na oblastech. Ta naše je dá se říct bohatá a tak Petrohrad patří mezi ty lepší.
Pro ilustraci naše město má padesát hasičských stanic, pět tisíc hasičů.

To je mnoho!

Naše město má pět milionů obyvatel a sto stanic metra.

Ano Rusko je velká země. Hasiče u nás bude zajímat například výše hasičského platu v Petrohradě ?

Jde přibližně v přepočtu o částku asi 2500 Kč.
To je trošku drsné ? Ano, ale hasič u nás pracuje 24 hodin a má tři dny volna v tomto období hasiči pracují na vedlejších povoláních tak se dostanou asi na úroveň 7 až 8.000 Kč.
Víte hasič v Petrohradě je opravdu vážená osoba například nemusí platit vstupné do muzeí na výstavy apod. Jde o prestiž samotného muže.

Můžu se zeptat co Vás v České republice zaujalo po stránce hasičské ?

Budete se divit , ale především to, že kromě Vás tu nikdo nechce hovořit rusky ani generace, která ruštinu jistě ovládá a potom setkání s hasiči Českých drah, kteří mě srdečně pozdravili a přestože to byli hoši ve věku třiceti let o Ruské hasičské škole mluvili s respektem a uznáním. Vlastně mě to i dojalo. Víte vaše generace má velký zájem o svět a nevidí ho černobíle a to je dobře. Mimochodem příští rok slaví náš sbor 200 let od svého vzniku a celé město 300 let od založení Petrem I. Všechny Vás zvu na krásné bílé noci nebo na návštěvu Ermitáže a samozřejmě na naše hasičské stanice.


Děkuji za rozhovor
Rozhovor vedl Jiří Vítek v Ruském jazyce pozn.pro své učitele
Sdílet