Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vítovický Dráček 2011 – přebor IZS – v závodech horských kol

V sobotu 14. dubna se konal ve Vítovicích a okolních lesích již pátý ročník závodu horských kol Vítovický Dráček 2011. Od brzkých ranních hodin krásně svítilo sluníčko a sloupec teploměru se začal odvážně šplhat k dvacítce.

Kolem deváté hodiny se začali scházet organizátoři soutěže z řad hasičů HZS JMK – ÚO Brno respektive členů Sportovního Klubu Hasiči Brno. Ivan Růžička – po celé republice známý jako vášnivý vyznavač cyklistiky – připravil již tradiční trasu, která nabídla závodníkům širokou paletu profilů. Od obtížných výstupů přes rychlé vrstevnice až po krkolomné sjezdy doplněné bonusovým blátivým brodem. Závod byl slavnostně odstartován v 11 hodin za účasti milých hostů – bývalého ředitele HZS JMK ÚO Brno JUDr. Antonína Osvalda s chotí. V průběhu závodu nás navštívil příznivec sportovního klubu Mgr.Slavomír Bell, současný ekonomický náměstek policejního prezidenta.

Na trať se vydalo celkem 39 dospělých. Po ujetí plných 35 kilometrů se v cíli začali objevovat nejrychlejší závodníci. Nejlepšího času dosáhl domácí závodník, z kategorie „příchozí“, Tomáš Daněk z Rousínova, který trať zvládl v čase 1:25:33. Za necelé dvě minuty přijeli do cíle nejrychlejší zástupci kategorií IZS, a to v kategorii nad 40 let Daniel Kouřil z HZS Olomouckého kraje v čase 1:27:18. Těsně za ním se přiřítil i první borec v kategorii do 40 let Pavel Peška, zástupce kolegů z PČR, který dosáhl času 1:27:21. Na dalším skvělém místě přijel v kategorii „příchozí“ Petr Mazel a po chvilce i známý výborný cyklista Leopold Hejneš z HZS MSK. Letos byla vyhlášena i kategorie nad 60 let jako poděkování našemu nejstaršímu závodníku Ivanu Lattenbergovi, který stál u zrodu prvních závodů. Jako vždy nechyběl ani letos a opět všem dokázal, že stále dokáže porážet i o 40 let mladší závodníky. Milým překvapením byla účast 5 půvabných žen, z nichž nejlepší Eva Syslová z PČR Brno zvítězila ve vynikajícím čase 1:48:00. Na nejlepší závodníky čekaly poháry a hodnotné ceny. To vše se odehrálo ve velmi příjemném zázemí hospůdky Na Růžku. Zde si také mnozí zregenerovali síly a osvěžili se po sportovním výkonu.

Nezávodili však jen dospělí. Letos organizátoři připravili i zkrácenou mírnější variantu pro děti, a všechny, kteří si netroufli změřit síly ve vysokém tempu. Všech šest dětí ve věku od 8 do 13 let se skvěle popralo s 15 kilometry a byly odměněny nejen cenami, ale i bouřlivým aplausem starších kolegů.

Pořadatelé otevřeli letos další novou kategorii, a to kategorii malých „špuntů“. Naši nejmenší se tak vydali na trať kolem rybníka ve Vítovicích. Osm závodníků na odrážedlech, tříkolkách a maličkých kolech byli předčasným zlatým hřebem soutěže. Nejmladším účastníkem byla 21 měsíční Natálka Čechová, která cestou stihla i návštěvu klouzačky na místním dětském hřišti. Po dojetí závodu dostalo každé dítko velikou zlatou medaili a dárečky od sponzora akce Zdravotní pojišťovny MVČR. Po vyhlášení výsledků se spousta cyklistů ještě zdržela a rozebírala mezi sebou záludnosti tratě, přípravu na novou sezonu nebo využili příjemného rozpoložení k popovídání i o soukromých radostech a starostech.

Všichni, kteří se aktivně zapojili do organizace soutěže, se nechtěli dlouho rozejít a nehřálo je jen příjemné slunce nad hlavou, ale i pocit, že se vynaložené úsilí neminulo účinkem. Těšíme se na všechny vyznavače dobrých tras na podzimním Útěchovském Dráčku.

Rádi bychom chtěli poděkovat za významnou finanční podporu České Hasičské Sportovní Federaci, společnosti Českomoravský cement, a.s. HeidelberCemen­tGroup, Zdravotní pojišťovně Ministerstva vnitra, Hasičskému záchrannému sboru Jihomoravského kraje, OSH Brno a firmě Transkol-Maxim. Na zdraví všech účastníků tradičně dohlížela sympatická posádka vozidla ZZS JMK, p.o. Vyškov v čele s MUDr. Hansiliánovou, za což jí patří naše upřímné poděkování. Poděkování si zaslouží všichni, kteří věnovali svůj volný čas na zajištění hladkého průběhu soutěže.

Sdílet