Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hořící kamion zastavil u Bánova provoz na Slovensko

Dne 4. 5. 2011 v 05:34 hod. byli hasiči informováni o požáru nákladní soupravy u Bánova.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka dobrovolných hasičů z Bánova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/50, mezi Uherským Brodem a Bánovem, došlo k rozsáhlému požáru tahače nákladní soupravy zn. Renault Magnum.

Řidič kamionu za jízdy uslyšel podivnou ránu, vozidlo přestalo pracovat a následně došlo k požáru v motorovém prostoru. Se soupravou zastavil u křižovatky nájezdu na obchvat města Bánov a z kabiny stačil vzít pouze své osobní doklady a propan-butanový vařič. Následně se pokusil plameny hasit pomocí dvou přenosných hasicích přístrojů, ale na sílící požár to nestačilo. Na místo museli vyjet hasiči.

Hasiči byli na místě požáru za čtyři minuty od výjezdu ze stanice. Z dálky byl vidět oblak černého kouře a doprava na hlavním tahu ke státní hranici byla zastavena. Už při příjezdu byla požárem zachvácena celá přední část soupravy a velitel zásahu potvrdil rozsáhlost požáru. Pomocí nataženého útočného vedení se hasičům podařilo požár postupně lokalizovat a uhasit asi po půlhodině zásahu.

Hasičům se rovněž podařilo zabránit rozšíření požáru na návěs a převážený náklad piva mířící na Slovensko. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Doprava na hlavním tahu byla zcela obnovena kolem půl sedmé, a to za asistence hlídky policie.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Řidič vypověděl příběh o jízdě na Slovensko a o zjištěné závadě. Technická závada byla následně potvrzena jako nejpravděpodobnější příčina vzniku požáru. Plameny zničily takřka celý tahač a způsobená škoda byla vyčíslena na 350.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 1 mil. Kč.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet