Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zemědělcům shořely traktory

Rozsáhlý požár ve společných garážích družstva v Kunovicích a skvělá práce dobrovolných hasičů z Kunovic.

Dne 29. 11. 2005 v 17:54 hod. byli hasiči informováni o požáru v areálu zemědělského družstva v obci Kunovice. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Kunovice se zásahovým vozem a cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru ve společných garážích a dílnách družstva, ve kterých byla zaparkována těžká zemědělská technika.

Jako první na místo požáru přijela jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Kunovice, jehož členové byli zrovna na stanici, když přišel signál k výjezdu. Bleskově vyjeli se svou technikou a na místo požáru přijeli do neuvěřitelných tří minut. Už při příjezdu hasičů byly vidět v hale šlehající plameny až po strop a požár rychle sílil vlivem rozlitých pohonných hmot na podlaze.

Dobrovolní hasiči neváhali, rychle rozvinuli dva proudy vody a vnikli do garáže. Hned v první chvíli zásahu je ohromila ohlušující exploze velké hořící pneumatiky na jednom ze zemědělských strojů. Výbuch pneumatiky „vyhodil“ několik zasahujících hasičů dveřmi haly ven, ale ti se nevzdali a okamžitě se vrátili bojovat s plameny. Uvnitř haly zasahovali hasiči v dýchacích přístrojích a k hašení používali především pěnu. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Jen díky jejich rychlosti a odvaze se požár nerozšířil do okolí a nezpůsobil další velké materiální škody. Po příjezdu jednotky profesionálních hasičů, která dorazila šest minut od výjezdu, se společným zásahem podařilo požár v 18:11 hod. lokalizovat. Další hodinu trvaly dohašovací a likvidační práce na místě požáru.

Požár kompletně zničil jeden velký zemědělský traktor a další dva traktory zaparkované v jeho těsné blízkosti poškodil. Požár zničil i celou řadu osobních skříněk zaměstnanců a věcí v garáži. Požár zasáhl celý vnitřní prostor konstrukce haly s dílnami a garáží.

Po uhašení požáru hasiči kontrolovali teplotu konstrukcí haly pomocí digitální termokamery a byli připraveni ochlazovat stropy a stěny. Dalším těžkým traktorem byl z haly vytažen požárem zničený traktor, stejně tak byla vyvezena i ostatní poškozená zemědělská technika.

Po příjezdu dvou vyšetřovatelů hasičů z Uherského Hradiště bylo místo předběžně ohledáno. Příčina vzniku požáru se bude zkoumat až ve středu v dopoledních hodinách, kdy se na místo dostaví i specialisté policie z Brna. Předběžně odhadnutá škoda byla vyčíslena minimálně na 1 mil. korun, ale pravděpodobně dojde k jejímu navýšení po přesném vyčíslení všech způsobených škod.

Případ je tak nadále ve společném šetření hasičů a policie.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet