Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Uctění památky zahynulých příslušníků

Dnes, 4. 5. 2011 při příležitosti svátku Sv. Floriána uctili hasiči HZS hl. m. Prahy minutou ticha na dvoře centrální stanice Sokolská památku kolegů, kteří v hlavním městě zahynuli při výkonu služby.

Svatý Florián, patron hasičů

Svatý Florián, jehož jméno je z latinského slova „florianus“ a v překladu znamená „kvetoucí, rozkošný“ patří mezi nejpopulárnější české světce.

Svatý Florián se narodil někdy v polovině 3. století našeho letopočtu někde na území dnešního Rakouska. Nejdříve působil jako plukovník římského vojska v Cetii, poté jako správce římské provincie Noricum. Za vlády císaře Diokleciána a jeho spoluvladaře Maximiána jako horlivý křesťan tajně pomáhal pronásledovaným křesťanům. V roce 304 našeho letopočtu byla odhalena jeho křesťanská víra a byl sesazen z funkce správce římské provincie. Vyšetřoval ho soudce Aquilinus, který ho podle legendy dal třikrát zbít provazy a meči a Florián se odmítnul vzdát křesťanské víry.

Svatý Florián byl v roce 304 našeho letopočtu s mlýnským kolem připevněným na krku svržen z mostu do řeky Enže. Byl pohřben paní Valérií v Linci, avšak později byly jeho ostatky převezeny na místo, kde nad jeho hrobem byl v 6. století postaven klášter sv. Floriána. Jeho ostatky zde nezůstaly dlouho, protože byly převezeny do Říma. Nyní jsou Floriánovy ostatky uloženy v chrámě v Krakově. (svatý Florián je také patronem Polska). Je patronem proti požárům a vodě, a proto představoval v dřívějších dobách běžný námět pro výklenkové plastiky venkovských usedlostí, které měly ochraňovat dům. Dokonce v den jeho svátku bylo zakázáno rozdělávat oheň a nosit vodu, aby se v usedlosti nestalo neštěstí. Floriánovo „hasičství“ je však třeba chápat v původním slova smyslu jako hašení požáru lidské zloby a nenávisti. Svatý má proto v rukou nádobu vody života, která má hasit vyprahlost a zlo. Všechny ostatní výklady jeho „hasičství“ jsou výsledkem pozdních legend.

Svátek svého patrona si dnes připomínají všichni hasiči. Například na hasičské stanici č. 1 v Sokolské ulici si u desky cti při této příležitosti vzpomněli sloužící příslušníci na kolegy, kteří už nejsou mezi námi.

por. Pavlína Adamcová
tisková mluvčí
HZS Praha
Sdílet