Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

AKTUÁLNĚ: Rozsáhlý požár rodinného domu v obci Branky

Dne 4. 5. 2011 v 16:58 hod. byli hasiči informováni o rozsáhlém požáru rodinného domu v obci Branky na Vsetínsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se dvěma cisternami a automobilovým žebříkem, kterou postupně posílily jednotky dobrovolných hasičů z obcí, Branky, Zašová, Kelč a Kunovice s další sérií cisteren. Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru rodinného domu.

Oznámení na tísňovou linku předznamenalo rozsáhlejší zásah, když byl ohlášen požár domu i střechy. Majitel, který byl doma, nemohl proti sílícímu požárů a rozšiřujícím se plamenům zasáhnout. Na pomoc museli vyjet hasiči.

První cisterny profesionálních hasičů dorazily už za sedm minut od výjezdu ze stanice. Velitel zásahu potvrdil rozsáhlost události a vyžádal si výjezd dalších posilových cisteren na dovážku vody k hašení.

Velitel zásahu hlásí v 17:50 lokalizaci požáru. Intenzivním hašením se podařilo hasičům dostat plameny pod kontrolu, nadále ale pokračují hasební práce směřující k celkové likvidaci události. Velitel rovněž upřesnil, že požár zasáhl hospodářskou část u domu a plameny se rozšířily také na střechu rodinného domu s podkrovím. Hasiči se dál snaží zachránit obytné části domu v prvním podlaží.

19:10

Velitel zásahu hlásí, že dál jednotky pokračují v likvidaci rozsáhlého požáru. Plameny kompletně zničily hospodářskou část a stodolu o rozměru 15 × 7 metrů, kde se propadla střecha a došlo k vyhoření objektu. Dále byla zasažena nejméně polovina střechy rodinného domu o rozměru asi 20 × 7 metrů.

V této etapě hasebních prací jsou nadále likvidována skrytá ohniska požáru ve zničených konstrukcích střech a v jednotlivých stavebních částech objektů. Zásah hasičům komplikuje velké množství uskladněných věcí v domě i hospodářské části. Hasičům se podařilo včas vynést z objektů také celkem 6 značně nahřátých tlakových lahví na plyn, které museli dále chladit a zabránit jejich případnému výbuchu.

20:00

Velitel zásahu ohlásil celkovou likvidaci požáru. Zasahující jednotky hasičů se vrací na své základny. Na místě po požáru zůstává pouze místní jednotka dobrovolných hasičů, která provede bezpečnostní dohlídku proti případnému dalšímu rozhoření.

Na některých místech může ještě dojít k případnému rozhoření skrytých ohnisek. Dobrovolní hasiči proto podezřelá místa prolévají vodou a zničené stavební části rozhrabávají.

20:30

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel se snažil získat část informací od majitele domu, ale ten byl událostí značně psychicky otřesen a komunikační schopnosti byly omezeny. S blížícím se večerem vyšetřovatel odložil další svou práci na čtvrtek ráno, kdy bude pokračovat v hledání stop a dalších indícií vedoucích k možné příčině vzniku požáru. Prozatím předběžně odhadnuté škody se pohybují v řádech statisíců korun.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet