Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár části střechy rodinného domu v Kroměříži

Dne 5. 5. 2011 ve 22:09 hod. byli hasiči informováni o požáru střechy rodinného domu v Kroměříži.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka dobrovolných hasičů Kroměříž. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru části střechy rodinného domu.

Požár zpozoroval soused, který si všiml kouře a následně plamenů u střechy domu. Majitelka byla tou dobou doma, společně se synem, ale požár v horním patře nezaznamenala.

První cisterna hasičů byla na místě zásahu už za dvě minuty od výjezdu ze stanice. Velitel zásahu potvrdil, že ze střechy jdou plameny a vyžádal si další posilové cisterny s vodou. Hasiči pronikli do nadstavby rodinného domu, kde zahájili hasební útok. Další proud vody směřoval ze země a k průniku na vnější plášť střechy využili hasiči také sousední objekt.

Část střechy museli hasiči prořezat a dostat se ke skrytým ohniskům v konstrukci nadstavby se sedlovou střechou. Lokalizace požáru trvala asi čtyřicet minut, celková likvidace byla hlášena krátce po třiadvacáté hodině. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Včasným zpozorováním požáru a rychlým zásahem se hasičům podařilo zabránit dalšímu rozšíření požáru. Po ukončení hašení hasiči dům odvětrali přetlakovou ventilací.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Ohnisko požáru bylo nalezeno v blízkosti rozvodu kabelové televize. Pro potvrzení domněnky, že se mohlo jednat o technickou závadu, musí být provedeny další odborné konzultace. Požárem způsobená škoda na poškozené střeše byla majitelkou domu vyčíslena na 50.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 350 tis. Kč.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet