Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár v prostoru dílen stavební školy ve Valašském Meziříčí

Dne 6. 5. 2011 v 09:42 hod. byli hasiči informováni o požáru v odsávání střední školy ve Valašském Meziříčí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka dobrovolných hasičů z Poličné. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v technologiích odsávání a filtrací dílny stavební školy.

Během výuky a práci ve stolařské dílně došlo k požáru v jedné z místností, kam bylo vyvedeno odsávací a filtrační zařízení od strojů. Došlo k požáru pilin, které se soustřeďují do sběrných pytlů. Přes dveře a okna byl spatřen kouř a žáci museli výuku ukončit. Z preventivních důvodů opustilo prostory dílen asi pětadvacet studentů a pracovníků školy, kteří také včas přivolali na pomoc hasiče. Do příjezdu hasičů se mistrům výuky podařilo správně uzavřít všechny prostory dílen a zamezit dalšímu průniku čerstvého vzduchu do budovy.

Hasiči byli na místě zásahu za čtyři minuty od výjezdu ze stanice. Bleskově pronikli do vnitřních prostor školní dílny a zahájili hasební útok. Požár se podařilo velmi rychle lokalizovat pomocí vysokotlakého proudu vody a zabránit dalšímu rozšíření plamenů nebo rozhoření v místnosti. Celková likvidace požáru zabrala asi hodinu prací, prostory dílny byly postupně odvětrány. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Mistři výuky podali svědectví o zjištění požáru a včasné evakuaci studentů stavební školy. Příčina vzniku požáru se pohybuje v oblasti technické závady nebo v možnosti odlétnutí žhavých částic do odsávacích technologií.

Požárem způsobená škoda byla odhadnuta asi na 250.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek a vybavení dílen se stroji asi za 2,5 mil. Kč.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet