Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Letošní ročník Rallye Hamry 2015 absolvovalo devět družstev – zvítězil Plumlov

Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje a Česká asociace hasičských důstojníků pořádala již dvanáctý ročník soutěže jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí v záchranářských disciplínách Rallye Hamry 2015.

Tradiční májový čas, pro některé jednotky sobotní hasičský den vyplněný úkoly prověřující schopnosti v simulovaných situacích, běžných z reálu, mezi které patří požáry, dopravní nehody a záchrany osob či zvířat.

Třiadvacátý květnový den odstartoval další ročník známého Rallye Hamry a úderem desáté hodiny vyslal jednotky sborů dobrovolných hasičů na osm stanovišť s nelehkými disciplínami. I pro letošek pořadatelé a tvůrci opět nezklamali a připravili pro družstva hasičů náročná stanoviště.

Jednotky se do výcvikového, startovního a zároveň cílového stanoviště v Hamrem sjížděli již od deváté hodiny, organizátoři předali nutné informace a poté nastal několikahodinový nelehký boj v terénu v obcích a místech na Prostějovsku.

Od simulovaného požáru rodinného domku v hamerském kontejneru, vyproštění osoby po pádu do potoka, vyhledávání a komunikace v terénu, dopravní nehody v lesním prostoru až po záchrany osob z výšky, zavalené pod nákladním vozidlem či traktorem, konče simulací povodní a evakuací osob.

Samotné hasiče na více místech zaskočilo chování zúčastněných osob při simulovaných situacích. Opilý řidič traktoru, křičící žena u zatopeného domu či nezadržitelná dcera s matkou ve snaze pomoci otci z hořícího domu, byli jen malým přiblížením perliček z letošních závodu Rallye Hamry. Fyzická zdatnost, nutná pro zvládnutí podobných situaci, doplněna o nutnou psychickou pohodu pro bezproblémová a rychlá zvládnutí dramat ve zmiňovaných situacích.

Nelehkým úkolům pro letošek nepřidalo ani sychravé počasí, to se nehodlalo umoudřit a silný vítr tak někdy nepříjemně doprovázel jednotky po cestě za úkoly, závěrem i s mírným deštěm – vše nepřímo poukazuje na nutnou připravenost jednotek hasičů pomoci za každého počasí či situace.

Poděkování patří všem divákům či náhodným návštěvníkům za podporu při plnění úkolů a rovněž i medializaci díky přítomnosti redaktorů olomoucké redakce České televize a hasičského portálu – Požáry.cz

Výsledková listina

  1. Plumlov
  2. Hlučín
  3. Olomouc – Černovír
  4. Nová Hradečná a Ostrava – Muglinov
  5. Protivanov
  6. Brodek u Prostějova
  7. Prostějovičky
  8. Lutín – Třebčín
Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet