Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Prověřovací cvičení Forest 2011 JSDH Zalužany

V sobotu 16.4. 2011 proběhlo další prověřovací cvičení , které jako již loni čítalo tři různé akce. Letošní cvičení bylo z větší části zaměřeno na zásahy v lesním porostu a dopravní nehody.

Okolo sedmé hodiny ranní celé naší jednotce přišla SMS s výzvou na výjezd k záchraně dělníka při kácení lesního porostu.

Naše jednotka vyjela cca po 7minutách od vyhlášení poplachu v počtu 10 členů – u vjezdu do obecního lesa na ně čekala první překážka a to v podobě ocelové závory s chráněným zámkem. Jednotka celkem hravě za pomoci benzínové rozbrušovačky tuto překážku překonala a nic jí nebránilo vydat se na místo pádu stromu na dělníka.

Nehoda se stala v těžce přístupném terénu, kam bylo potřeba dopravit větší množství materiálu. Po nalezení postiženého(fi­guríny) jsem kolegy seznámil se zraněními, které postižený má a skutečností, že použití motorové pily pro vyproštění není možné – vzhledem ke stavu postiženého. Jednotka poskytla první pomoc a zahájila stabilizaci a vyproštění osoby za pomoci podkládacích klínů a hydrauliky Lukas.

Po vyproštění osoby a její stabilizaci pomocí páteřové desky – došlo k předání postiženého RZS, která ovšem po rozbitých lesních cestách nedojela k místu události a musela vyčkat na kraji lesa cca 1km .

Tento ranní zásah byl hodnocen kladně a vyzkoušeli jsme na něm nové vybavení naší jednotky – roztrus, páteř deska aj., a v neposlední řadě prověřil akceschopnost jednotky a připravenost řešit i neobvyklé události.

Druhý zásah, kterým byl rozsáhlý lesní požár a dvě osoby požárem ohrožené, už nebyl taková procházka „růžovým lesem“, především nedůsledný průzkum a nepřesné informace pro družstvo – vzdálenost, rozsah, a rozdělení úkolů- zapříčinily, že při této akci se jednotka potýkala s dezorganizací.

Na druhou stranu musím uznat, že i v lehce chaotickém prostředí došlo k vyhledání postižených a jejich záchraně a uhašení všech ložisek požáru. Jelikož tento zásah byl koncipován, tak aby bylo prověřeno především řízení a velení pomocí radiostanic a signálů,tak tento účel tato akce splnila. Hodnocení pro jednotku bylo lehce kritické a opravdu velice poučné pro velitele a velitele družstev.

Po vyhodnocení předešlých zásahů a dobrém jídle byla jednotka povolána k dopravní nehodě v obci Lety. Připravil jsem pro kolegy dva různé scénáře autonehody, takže ještě před vyhlášením poplachu se rozdělili do dvou zásahových družstev a každé z nich rěšilo svoji autonehodu.

Především první družstvo, které řešilo nehodu vozidla na boku si při vyprošťování prožilo pár těžších chvil jako např. vznik požáru při vyprošťování, kdy nový člen jednotky, který nedůsledně provedl protipožární opatření musel svou chybu napravovat hašením motorového prostoru, tak i podnapilý řidič, který zasahujícím celou situaci hodně znepříjemňoval. Toto družstvo si, ale s celou akcí dobře poradilo a výbornou stabilizací, používáním ochr. prostředků a dobrou první pomocí si vysloužilo kladné hodnocení.

Při druhé akci zasahující již nenechali nic náhodě a vše prováděli důsledně a velice uvážlivě a tak nebyl důvod k nečekaným překvapením a taktéž úkol splnili.

Na závěr bych rád poděkoval mým kolegům z jednotky, že se po celý den stavěli k plnění úkolů aktivně, a tím posunuli naší jednotku zase o kus dále k ideálu mimořádných událostí – kde nikdo neumírá, neodnáší si těžká zranění a nepřichází o svůj majetek.

JSDH Zalužany Tomáš Pechar

Sdílet