Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár auta majitel neunesl

Dne 1. 12. 2005 v 15:12 hod. byli hasiči informování o požáru auta u Luhačovic.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Luhačovic s jedním zásahovým vozidlem, kterou posílil velitel sboru dobrovolných hasičů obce Luhačovice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u křižovatky silnic Luhačovice-Zádveřice-Petrůvka došlo k požáru dodávky zn. Ford.

Už při příjezdu hasičů byla značná část vozu v plamenech. Hasiči rozvinuli vysokotlaký proud vody a požár se jim podařilo bleskově uhasit. I přes rychlý zásah byl vůz značně poškozen především v přední části, včetně celého motoru.

Řidič sám uvedl, že při jízdě v klesání z Petrůvky se ozvala pod vozem rána a následně vznikl požár. Auto se stalo neovladatelné a přestalo brzdit. Řidiči se přesto podařilo zatočit s vozidlem na dolní křižovatce a následně i zastavit. V silném šoku z auta vyskočil a ze zavazadlového prostoru zachránil z převážených věcí pouze průmyslový vysavač. K silně psychicky rozrušenému řidiči nar. 1978, byt. Slavkov, musela být přivolána posádka zdravotnické záchranné služby. Po třicetiminutovém uklidnění lékařem byl muž propuštěn a dále na místě spolupracoval při vyšetřování události.

Při zásahu hasičů byla omezena průjezdnost silnicí a doprava musela být regulována hlídkou policie. Po uhašení požáru byl vrak auta hasiči odtažen na blízké parkoviště a vozovka byla opět plně průjezdná. Omezení v dopravě trvalo asi hodinu. Hasiči museli očistit vozovku od zbytků hořlavých částí a úlomků z dodávky.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Jako příčina vzniku požáru byla určena technická závada na palivovém systému auta. Požár kompletně zničil motor, přední polovinu karoserie a celou vnitřní výbavu osm let starého auta. Požárem způsobené škody byly vyčísleny na 110.000 Kč.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet