Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jednání Výkonné rady OSH

Výkonná rada Odborového svazu hasičů ČR jednala v Třešti na Vysočině.

Delegáti vyslovili uznání předsedovi JUDr. Mühlfeitovi a předsedovi policejních odborů JUDr. Štěpánkovi za prosazení některých změkčení „Bublanovy“ novely zákona o služebním poměru. Např. na maximum tzv. renty by podle ministra vnitra musel hasič odsloužit 35 let a odbory prosadily, že „jen“ 30. Největší kritika se snesla právě na hlavu ministra vnitra Bublana a jeho „hasičského“ náměstka Štěpána. Lobovali totiž dlouho ve sněmovně proti vládnímu návrhu tarifů a horovali za Langerovu tabulku, navyšující plat managmentu snížením platu pěšáků. Někteří delegáti to označili za sobecké a od představitelů, delegovaných do vysokých funkcí ČSSD, volebně podrazácké. Ptali se také, zda o dvojí hře svých podřízených ví premiér Paroubek.

Hasiči vyzvali ministra vnitra, aby buď prosadil navýšení mzdových prostředků, potřebných pro systémový náběh nového zákona, nebo aby „zanechal experimentování s tarifními tabulkami, které je bez dostatku financí jen strefováním se do toho, která velká skupina příslušníků bezpečnostních sborů se platově propadne“. Ministrův další návrh novely by např. postihl zejména služebně střední a starší generaci a způsobil by platový propad nejméně u 20% příslušníků. Zcela by také zlikvidoval kariérní řád. Ten přitom ministr Bublan označuje za hlavní důvod, proč je potřeba nový zákon přijmout.

„Generálové dělají z ministra hlupáka, a on to ani za rok neprokouk. Jde jim už jen o to, aby si navýšili platy a renty, a když na to není, tak ty peníze chtějí sebrat manšaftu. Proto se bojí před nás postavit a říci nám to do očí. Radši si hrají na poradách s poslušnými podřízenými na pohádku o císařových nových šatech“, řekl o přestávce jednání hasič, který si nepřál být jmenován. Podle předsedy OSH by došlo také k další vlně odchodů zkušených lidí, hlavně od policie. Ministr vnitra se z jednání hasičů omluvil, generál Štěpán pozvánku podle delegátů již tradičně ignoroval, a tak jediným čestným hostem byl hejtman kraje Vysočina RNDr. Vystrčil. Ten ve svém projevu podle mínění hasičů prokázal nejen smysl pro demokracii, ale i znalost integrovaného záchranného systému. Závěrem se hasiči srdečně rozloučili s dlouholetým předsedou OSH kraje Vysočina Miloslavem Novotným, který ze zdravotních důvodů předčasně odchází ze služby.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Z.J.Oberreiter v.r., 1. místopředseda OS hasičů
Sdílet