Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U příležitosti státního svátku Dne vítězství byly předány medaile a plakety HZS ČR

Dne 10. května 2010 u příležitosti státního svátku Dne vítězství byly předány medaile a plakety Hasičského záchranného sboru České republiky (HZS ČR). Náměstek ministra vnitra Ing.Viktor Čech a generální ředitel HZS ČR genmjr. Ing. Miroslav Štěpán předali 42 medailí a plaket HZS ČR.

Slavnostní akt proběhl v Trojském zámku v Praze za přítomnosti náměstka ministra vnitra Ing. Viktora Čecha, generálního ředitele HZS ČR genmjr. Ing. Miroslava Štěpána a dalších představitelů vedení HZS ČR.

Náměstek ministra vnitra Ing. Viktor Čech “ Vy, kteří si dnes převezmete ,medaile za statečnost jste byli ve správnou chvíli na správném místě a neváhali jste s nasazením vlastního života zachránit život druhým“.

Genmjr. Ing. Miroslav Štěpán přítomným poděkoval za jejich vynikající pracovní výsledky a dlouhodobou spolupráci s Hasičským záchranným sborem ČR a za odvahu a statečnost při záchraně života druhých.

Medaile „Za statečnost“

Jana Coufalová, která svým rychlým a odvážným jednáním zachránila život jedenáctiletému chlapci, který 25. března tohoto roku spadl do splavu Mlýnského potoka v Olomouci Řepčíně. Za dítětem skočila do vody i matka a oba se začali topit. Slečně Coufalové, která v tu chvíli jela kolem, se podařilo chlapce vytáhnout a okamžitě započala s resuscitací. Tu prováděla až do příjezdu záchranné služby.

Václav Čichovský, který dne 19. července loňského roku zachránil život dvěma mladým lidem, chlapci a dívce, kteří se koupali u jezu řeky Sázavy a to i přesto, že hladina řeky byla po víkendovém lijáku zvýšená o 1m. Proud vody je strhl pod jez, tam se oba začali topit. Jmenovanému se pomocí kánoe podařilo vytáhnout mladíka z vody. Záchrana dívky byla obtížná, protože se setmělo. Její bezvládné tělo zahlédl ve svitu svítilny ve chvíli, kdy zmizelo pod hladinu. Skokem do vody se mu podařilo zachytit tělo dívky a s pomocí kamarádů jí vynesli na břeh. Pan Čichovský prokázal vysokou míru osobní odvahy a statečnosti.

Pamětní medaili u příležitosti 10. Výročí HZS ČR si převzali také:

MUDr. Přemysl Sobotka, jako ocenění za dlouhodobou podporu HZS ČR a obecně hasičů, a také za významnou spolupráci na přípravě legislativy vztahující se k působnosti HZS ČR.

A jeho excelence monsignor Dominik Duka za spolupráci hasičů a církve, zejména pak za církevní podíl na duchovní podpoře obětem mimořádných událostí a za podíl katolické charity na humanitární pomoci postiženým obyvatelům při mimořádných událostech.

Kompletní fotodokumentaci celé akce naleznete na http://www.hzscr.cz/…lupraci.aspx

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR

Sdílet