Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár ventilace lakovny v obci Loučka

Dne 2. 12. 2005 ve 13:43 hod. byli hasiči informování o požáru lakovny v Loučce.

Vzhledem k možnému riziku vzniku rozsáhlého požáru vyslal operační důstojník na místo tři jednotky profesionálních hasičů z Luhačovic, Slavičína a Zlína, které posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Újezd u Valašských Klobouk. Vyslaná místní jednotka sboru dobrovolných hasičů z Loučky k zásahu nedorazila. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v areálu místního družstva došlo k požáru v lakovně soukromé firmy.

Před příjezdem hasičů se snažil požár uhasit zaměstnanec lakovny, který použil vodu a ruční hasicí přístroj. Svou aktivitou významně přispěl k utlumení prvotní fáze požáru a zabránil větším škodám.

Hasiči na místě rozvinuli vysokotlaký proud vody a pronikli do horního patra nad lakovnou. V odsávacích technologiích došlo k požáru výparů a usazenin. Hasiči požár uhasili a zabránili jeho dalšímu šíření. Ventilační technologie byly postupně ochlazovány a celé horní patro s výrobnou bot muselo být odvětráno. Asi deset zaměstnanců výrobny bot muselo při požáru opustit své pracoviště, které bylo silně zakouřeno.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Požár zasáhl technologie odsávání lakovny a poškodil ventilační techniku, filtry a těsnící manžety. Požár zpozoroval zaměstnanec lakovny při práci, když si všiml, že ventilací se valí dým do výrobní haly. Požárem způsobené škody byly vyčísleny na 30.000 Kč. Zásahem zaměstnance lakovny a hasičů se podařilo uchránit hodnoty budovy a majetek firmy s výrobnou bot v hodnotě 1 mil. korun. Příčinou vzniku požáru byla pravděpodobně technická závada na ventilátoru odsávacího zařízení, ale v šetření jsou i další možné verze.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet