Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nové vyprošťovací zařízení pro jednotku SDH Mirovice

Dne 22. 4. 2011 bylo z prodejny firmy NORDSTAHL, s.r.o. Praha, která se zabývá prodejem hydraulických vyprošťovacích zařízení německé firmy LUKAS, přivezeno vyprošťovací zařízení skládající se z pohonné jednotky P 660 SG, hydraulického rozpínacího nástroje SP 300 a dvou 5-ti metrových hydraulických hadic pro připojení nástrojů. Zařízení bylo zakoupeno z dotace Jihočeského kraje na činnost jednotek sborů dobrovolných hasičů, kterou doplnilo Město Mirovice na potřebnou částku.

Pohonná jednotka P 660 SG je přenosná, s nízkou hladinou hluku a může napájet dva současně pracující nástroje. Náplň palivové nádrže je 0,75 l a nádrže na hydraulický olej je 3,2 l. V pohonné jednotce je čtyř-taktní motor, který má výkon 2,1 kW. Váha jednotky je 29 kg.

Rozpínací nástroj SP 300 váží 17 kg s rozpínací síla je od 34 do 112 kN se vzdáleností 605 mm. Tažná síla je až 28 kN se vzdáleností 495 mm.

Toto vyprošťovací zařízení je umístěno v CAS K25 Liaz 101, se kterou vyjíždíme k dopravním nehodám a technickým zásahům.

Příští rok se jednotka SDH ve spolupráci s Městem Mirovice pokusí zakoupit ještě hydraulické nůžky a případně i jeden rozpínací válec, aby byla k dispozici kompletní sestava vyprošťovacího zařízení.

Jiří Jílek
velitel družstva
JSDH Mirovice
 www.sdhmirovice.estranky.cz

Sdílet