Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

„Otavský Plamínek“ se rozhořel počtvrté

Hasičský záchranný sbor Strakonice, ve spolupráci se Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska okresu Strakonice, pořádal dne 7. května 2011 od 13:00 hodin na volné ploše pod areálem „Hvězda“ v ul. Ellerova ve Strakonicích již IV. ročník soutěže v požárním sportu „Otavský Plamínek“. Letošní ročník se konal pod záštitou senátora Parlamentu České republiky

Ing. Bc. Miroslava Krejči, CSc.

V centru města na břehu řeky Otavy se tak znovu po roce utkaly kolektivy mladých hasičů z celého okresu Strakonice v tradiční hasičské disciplíně Požární útok. Otavský Plamínek je již čtvrtým rokem vždy první soutěží rozbíhající se mládežnické sezony.

Mladí hasiči soutěžili v kategorii mladší (děti od 6 do 11 let) a starší (děti ve věku 11 až 15 let). V letošním roce, stejně jako v minulém, soutěžila i kategorie těch nejmenších, kterou je přípravka (děti ve věku do 6 let). Soutěže se zúčastnilo celkem 32 kolektivů mladých hasičů z 16 obcí celého okresu, což představuje 300 soutěžících dě­tí.

Požární útok představuje velmi atraktivní disciplínu, ve které děti prokazují smysl pro kolektivní práci. Družstva předváděla souhru při spojování hadicového vedení a při práci s přenosnou motorovou stříkačkou. Sledovali jsme mnohdy velmi úporné boje s „neposlušným“ materiálem a i dětí se sebou samými. Důležité je to, že i přes určité nedostatky, které k mládí bezesporu patří, soutěžící družstva své pokusy dokončila a dokázala, že se hasiči nevzdávají za žádných okolností a bojují vždy až do úplného konce.

Po nástupu soutěžících, rozhodčích a hostů zahájily tradičně program svým mistrovským vystoupením strakonické mažoretky „Miniotavanky“. Tato mažoretková skupina, působící při MěKS Strakonice, obsadila dne 1. května vynikající druhé místo na postupovém oblastním kole v Kladně. Stala se tak prvním vicemistrem oblasti, a tudíž vybojovala i postup do národního finále Čech, které se uskuteční ve dnech 4. – 5. června právě ve Strakonicích. Mladé mažoretky postupně předváděly pochodové defilé a pódiovou skladbu. Program dále obohatila rovněž dvacítka dětí z tanečního studia RM Dance, které se představily v působivém tanečním vystoupení pod názvem „Volej 150“, kde předvedly „požární zásah“ v trochu jiné podobě, než jej běžně známe.

Od 14:00 hodin zábavní odpoledne pokračovalo vlastní soutěží „Otavský Plamínek“. Postupně se ve dvou soutěžních kolech představovaly jednotlivé kolektivy mladých hasičů, přípravkou počínaje. O stoupajícím zájmu o soutěž svědčí i ten fakt, že v letošním roce přijelo soutěžit o čtyři kolektivy více než v předešlém roce (pozn. v roce 2010 to bylo 28) a o celých 18 kolektivů více než při I. ročníku soutěže v roce 2008. Důležité pro nás je především to, že došlo k obnově činnosti některých kolektivů, které v minulosti svoji činnost přerušily nebo ukončily. Věříme, že právě tato akce rovněž přispěla k jejich znovuobnovení a je to tak dobře pro všechny, neboť v soutěžící mladé generaci jsou nástupci současných záchranářů profesionálních nebo dobrovolných.

Pro diváky i soutěžící děti byla připravena celá řada doprovodných akcí. Součástí programu byla i výtvarná soutěž „Maluj, jak umíš“ pro děti bez rozdílu věku. Mladí výtvarníci, zde předváděli své umění a pouštěli uzdu fantazii. Policie ČR Strakonice připravila pro soutěžící kolektivy vědomostní test, kde mohli všichni prokázat své znalosti z bezpečnosti silničního provozu. Program byl letos znovu rozšířen i o účast příslušníků z 25. PLRB Strakonice, kteří zde měli zdravotnické stanoviště a celé odpoledne vytvářeli na dětských tvářích různá „zranění“ a monokly. Významně do programu přispěli svým dílem i někteří sponzoři, kteří s námi odpoledne na sluncem zalitém prostranství byli.

K dispozici účastníkům akce byla v průběhu celého odpoledne rovněž k prohlédnutí zásahová vozidla HZS, policie a armády.

Výsledky soutěže

V 17:30 hodin byla dvoukolová soutěž u konce. Při závěrečném nástupu obdržely všechny kolektivy hodnotné ceny, poháry a medaile. V kategorii přípravka zvítězili a prvenství z minulého roku obhájili prckové z Drahonic. Jednoznačně nejúspěšnějším kolektivem v dalších kategoriích byly děti z Dřešína, které zvítězily jak mezi mladšími, tak i v kategorii starších. Poprvé se naší soutěže zúčastnily kolektivy z Malenic, Slaníka, Katovic a Zaboří. Nejmladším účastníkem soutěže byl Honzík Zoch z Drahonic (3 roky).
Speciální cenu, jako poděkování za dlouhodobou práci s mládeží, obdržel kolektiv MH z Čepřovic, který se tak podívá dne 29. května do ZOO Ohrada v Hluboké nad Vltavou, kde ZPMV připravuje, ve spolupráci s HZS Jčk a dalšími složkami IZS, dětský den, který bude pro všechny děti dnem plným her, soutěží a zábavy.

Všichni se při soutěži moc a moc snažili a i když jsme byli svědky někdy „drobných“ potíží, nikdo svůj soutěžní pokus nevzdal a všichni statečně bojovali až do konce. Jsou to přeci pořádní H A S I Č I.

Výsledky soutěže „Otavský Plamínek 2011“ – Strakonice 7. 5. 2011

Za HZS Strakonice zpracoval:
plk. Ing. Ota Šmejkal
ředitel územního odboru Strakonice
HZS Jihočeského kraje

Sdílet