Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Taktické cvičení s nebezpečnou látkou

Z nákladního automobilu se vysypaly sudy s jedovatými látkami a zavalily projíždějící automobil

Dne 11. května v dopoledních hodinách zasahovali hasiči u dopravní nehody nákladního automobilu na silnici č. 3582 ze Slatiňan na Vlčnov. Z nákladního automobilu přepravujícího nebezpečné látky při průjezdu pravotočivé zatáčky mezi obcemi Vlčnov – Slatiňany došlo k sesunutí a pádu sudů a kontejneru na protijedoucí osobní automobil.

Ten, ve snaze vyhnutí se srážce s padajícím nákladem, sjel do pravého příkopu. Přesto došlo k zavalení vozidla kontejnerem a sudy s nebezpečnou látkou. Při pádu došlo k proražení přepravních obalů, s následnou reakcí kyseliny s přítomnými, zejména kovovými materiály. Páry a vznikající plyny ohrožovaly uvězněného zraněného řidiče osobního vozidla.

Řidič nákladního vozidla v šoku ze vzniklé situace nehodu neohlásil, utekl z místa nehody a na místě ponechal otevřené nákladní vozidlo s platnými přepravními doklady.

Na Krajské operační a informační středisko HZS Pardubického kraje byla poté nahlášena pravděpodobná dopravní nehoda nebo požár osobního vozidla projíždějícími řidiči na souběžných komunikacích Slatiňany – Orel, respektive Orel – Vlčnov. Velitel zásahu pomocí dalekohledu zjistil označení vozidla pro přepravu nebezpečných látek a vydal rozkaz hasičům k maximální ochraně.

Průzkumná četa zjistila UN kód unikající kapaliny, uvěznění a stav zraněného z osobního vozidla, ale také potřebu jeřábové techniky pro vyproštění řidiče. V blízkosti vozidla hasiči detekovali výbušné prostředí. V místě úniku byla instalována přetlaková ventilace, která odstranila z místa řidiče nebezpečné páry a plyny z chemické reakce unikající nebezpečné látky (dva kontejnery byly s kyselinou chlorovodíkovou a 4 sudy s acetonem). Zraněnému řidiči byl nasazen Saturn OXY pro zajištění čistého kyslíku pro dýchání. Hasiči zatmelili praskliny v kontejneru a proražené sudy postavili. Instalovány byly sorpční rohože a drť a položen byl i pěnový koberec.

Další skupina hasičů mezitím postavila dekontaminační stanoviště. Na místo byl přivolán kontejnerový automobil s jeřábovou rukou k vyproštění zavaleného řidiče. Hasiči vyprostili řidiče pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení střechou vozidla. Provedena byla ihned jeho dekontaminace a poté všech zasahujících hasičů. Zraněný řidič byl předán do péče zdravotnické záchranné službě.

Cílem cvičení bylo prověřit rozhodovací procesy velitelů a správnou činnost zasahujících hasičů při zajištění maximální ochrany při zásahu na neznámou nebezpečnou látku, následně identifikaci nebezpečné látky – prověření dostupných informačních zdrojů -optimalizaci nebezpečné zóny a ochranných prostředků použitých v nebezpečné zóně. Dále se prověřovala součinnost profesionálních hasičů s dobrovolnými (na místě zasahovali profesionální hasiči z Chrudimi a dobrovolní hasiči ze Slatiňan) při zajištění dekontaminačního pracoviště a provedení dekontaminace respektive neutralizace nebezpečné látky, prakticky bylo dnes ověřeno snížení výkonu zasahujících příslušníků vlivem použití přetlakových ochranných oděvů při komunikaci s pacientem, při jeho ošetřování, vyprošťování a při utěsnění prasklin kontejneru, samotném jeřábování a stabilizaci kontejnerů s přepravovanou nebezpečnou látkou.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet