Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Ostravy cvičili v Hlučíně na klidné vodě

Dvě jednotky ostravských profesionálních hasičů (konkrétně směna C ze stanic Zábřeh a Slezská Ostrava) absolvovaly ve středu 11. 5. 2011 ráno a dopoledne již svůj druhý letošní výcvik na klidné vodě hlučínské štěrkovny (okres Opava).

Počasí i sluníčko jim přálo a navíc si vyzkoušeli a prohloubili si spoustu dovedností, které mohou využít například během stále se častěji opakujících povodní či při záchraně tonoucích osob.

Všechny jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) letos absolvují – vedle další běžné přípravy na zásahovou činnost – hned několikrát výcvik na klidné, tekoucí a divoké vodě. „Vodní“ výcvik je letos naplánován na celé jaro a léto. Konal se i v minulých letech, ale tentokrát je mnohem intenzivnější.

Například ve čtvrtek 12.5. cvičili hasiči z některých stanic HZS MSK na vodním díle Žermanice.

Zatímco klidnou vodu (jezera, rybníky, přehrady) si mohou hasiči z jednotlivých územních odborů HZS MSK (tedy okresů) vybrat co nejblíže své domovské stanici, výcvik na tekoucí vodě se postupně uskuteční prakticky pro všechny výjezdové hasiče z HZS MSK na řece Odře v Bohumíně (okres Karviná), divoká voda a rafty je zase prověří na umělém vodním kanále v Opavě, hlavně během léta.

Náplň náročného výcviku na klidné vodě je obvykle velmi rozmanitá. Hasiči se na hladině hlučínské štěrkovny střídají v tréninku pohybu a plavání ve vodě v nepromokavých oblecích (tzv. suchých oděvech), záchraně a převozu tonoucích osob – ze břehu pomocí házecího pytlíku se záchranným lanem, nebo přímo z člunů. Na lodích a člunech (hliníkové a gumových nafukovacích) se hasiči zdokonalují v technice jízdy s motorem i bez něj, v řízení plavidla, trénují slalom mezi překážkami, jízdu jen s pomocí pádel a také obrácení převráceného člunu do původní polohy.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet