Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Taktické cvičení Autobus 2005

Ve čtvrtek 24. 11. 2005 se zásahová jednotka SDH Veselí nad Lužnicí a mnoho dalších jednotek HZS i SDH zapojilo do taktického cvičení Integrovaného zásahového systému Autobus 2005.

Cílem cvičení bylo prověřit součinnost jednotlivých složek Integrovaného záchranného systému Jihočeského kraje (hasiči, záchranka, policie) při dopravní nehodě autobusu a osobního auta. Cvičení, které v mnohém připomnělo tragickou havárii autobusu u Nažidel, simulovalo situaci, kdy se na křižovatce mezinárodní silnice E55 s místní komunikací na obchvatu Veselí nad Lužnicí nedaleko firmy Propesko srazil osobní automobil Škoda 120 s plně obsazeným zájezdovým autobusem Karosa. Po srážce osobní auto začalo hořet a autobus se převrátil do příkopu.

Ze zprávy o zásahu jednotky SDH Veselí n.L.: Po příjezdu naší jednotky na místě zasahovala již jednotka HZS Soběslav. Na rozkaz VZ převzala naše jednotka jeden útočný proud od HZS Soběslav a jistila místo dopravní nehody, dále provedla odpojení akumulátorů autobusu a připravila nastavovací žebříky do stráně pro lepší výstup zasahujících hasičů a zraněných. Pomohla HZS Soběslav připravit hydraulické nůžky Lukas a rozmístnila nádoby pro případný únik ropných látek. Poté naše jednotka odnášela zraněné na nosítkách do prostorů obvaziště a uklidňovala zraněné v šoku. Po vynesení zraněných osob se naše jednotka na rozkaz VZ vrátila na základnu. Na základně v klubovně SDH během cvičení poskytovala naše jednotka teplé nápoje a občerstvení pro figuranty dopravní nehody, které přivážely sanitní vozy (jako do nemocnice).

Podrobnosti k zásahu SDH Veselí nad Lužnicí – technika CAS-32 Tatra 148, DA-12 Avia, vyhlášení poplachu 10:35, výjezd jednotky 10:42, návrat na základnu 11:37, přímo zasahovali 4 členové zásahové jednotky, další 4 tvořili zálohu na základně.

Další fotografie ze cvičení můžete najít na webových stránkách SDH Veselí nad Lužnicí.

Stanislav Kaisler
velitel družstva JSDH Veselí nad Lužnicí
http://sdh-veseli.hyperlink.cz

Oficiální tisková zpráva HZS Jihočeského kraje

Podle plánu provedení taktického cvičení složek IZS AUTOBUS 2005 dojde na silničním obchvatu města Veselí nad Lužnicí silnice E55 směrem z Prahy dne 24. listopadu v dopoledních hodinách k dopravní nehodě zájezdového autobusu obsazeného 30ti cestujícími. V důsledku mikrospánku řidiče přejede autobus v pravotočivé zatáčce do protisměru, kde se bočně srazí s osobním automobilem, ve kterém jede samotný řidič. Autobus po nárazu sjede do příkopu a osobní automobil, který se ocitne mimo vozovku, začne hořet. Na linku tísňového volání 155 je mobilním telefonem oznámena událost cestujícím v autobuse, který je v šoku a podává informace bez bližších místopisných údajů. Druhý volající (náhodně projíždějící řidič) oznámí nehodu ve stejném čase na tísňovou linku 112 v německém jazyce.

V troskách autobusu se nachází 10 těžce a středně zraněných cestujících, 15 lehce zraněných a 3 mrtví. Řidič osobního automobilu utrpí popáleniny, podle svědků dva z cestujících pod vlivem šoku utekli s možným zraněním z místa nehody.

Cílem cvičení je ověřit součinnost složek IZS – základních složek: Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje, Policie ČR a Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje – při společném zásahu v souvislosti s dopravní nehodou zájezdového autobusu a osobního automobilu.
Sdílet