Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Přepravní vozík se převrátil i s koněm

Dne 14. 5. 2011 v 09:41 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně koně z havarovaného přepravního vozíku u Valašského Meziříčí, Podlesí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se dvěma zásahovými vozy. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/57, mezi obcí Valašské Meziříčí a Jarcová, došlo k havárii přepravního vozíku na koně.

Podle řidiče a majitele koně došlo k nehodě za jízdy ve směru od Vsetína, kdy se v zatáčce míjel s protijedoucím nákladním autem, dostal se na krajnici a následně se uvolnilo zavěšení vozíku. Po uvolnění oje se přetrhlo také bezpečnostní a jisticí lanko mezi autem a přepravním boxem.

Po uvolnění oje vozík havaroval na bok a narazil do zábradlí nad vodotečí. V převráceném vozíku zůstal kůň, kterého se majitel snažil uklidňovat až do příjezdu hasičů.

Hasiči byli na místě už za tři minuty po výjezdu ze stanice. Velitel zásahu potvrdil, že vozík je na boku a zvíře stále uvnitř. Uvnitř mobilního boxu byl také muž, který zvíře držel na uzdě a po celou dobu se ho snažil zklidňovat.

Hasiči si bleskově připravili vyprošťovací zařízení a pomocí hydraulických nůžek začali odstřihávat střechu boxu. Cílem bylo vytvořit dostatečný prostor na vytažení zvířete. Během střihání a uvolnění asi poloviny střechy se však zvíře splašilo. Velitel zásahu nechal okamžitě vytáhnout jak muže, tak i hasiče z vnitřního prostoru ven. Zvíře bylo nezvladatelné a neudržitelné na uzdě.

V trhavých pohybech se kůň v boxu přetočil a následně se mu podařilo vystrčit hlavu ven. Po dalších pohybech se vykopat ven a dostat se na volný prostor silnice.

Podle majitele nebyl kůň fyzicky zraněn. Velitel zásahu přesto na místo nechal povolat veterináře k preventivní prohlídce zvířete. Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla omezena doprava na hlavním tahu do jednoho jízdního pruhu a řízena hlídkou policie.

Záchrany zvířat patří mezi časté výjezdy našich hasičů. Včera jsme například zasahovali v obci Sehradice na Luhačovicku, kde jsme odchytávali zmiji. Had ohrožoval malé děti a domácí zvířata na dvoře rodinného domu. Po odchytu byl plaz hasiči vypuštěn do volné přírody.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet