Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči likvidují únik neznámé látky na Olši

Dnes (5. 12. 2005) krátce po deváté dopoledne byl na tísňovou linku hasičů oznámen únik neznámé látky do řeky Olše. Ilustrační foto.

Skvrna byla pozorována v oblasti železničního mostu přes řeku v Lázních Darkov. Na místo ihned vyjely jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, stanice Karviná. Ihned byl vyrozuměn správce toku – Povodí Odry a orgány ochrany životního prostředí. Jednotky provedly průzkum možného místa úniku a postupovaly proti proudu řeky směrem k Českému Těšínu. Další jednotka ve stejnou dobu vybudovala v Darkově nornou stěnu, která zachytává unikající neznámou látku.

K zásahu vyjely další jednotky HZS kraje, stanice Český Těšín a Orlová, které prováděly průzkum toku ve svém obvodu. Hasiči z Českého Těšína objevili možný zdroj úniku na polské straně v oblasti chemické továrny v polském Těšíně. Vodosprávní orgány na místě tuto skutečnost potvrdily.

K úniku látky (pravděpodobně se jedná o uhlovodíkové rozpouštědlo) v blíže nespecifikovaném množství došlo při manipulaci s cisternou v areálu polského podniku na výrobu barev, kdy látka unikla do země a odtud pravděpodobně došlo k průsaku do řeky Olše.

V současné době byly na místo vyslány speciální prostředky ze stanice krajských hasičů v Ostravě – Zábřehu – kontejner se speciálními sorbenty a velký chemický kontejner s technickými prostředky, určenými speciálně k práci s tímto typem chemických látek.

Hasiči nyní látku na vodní hladině vážou na sorbent, sbírají zachycenou látku z vodní hladiny a předávají ji k dalšímu zpracování a likvidaci správci toku, podniku Povodí Odry.
Vodosprávní orgány dále na české i polské straně dále zjišťují, o jakou látku se přesně jedná a jaké množství v areálu polského podniku do země uniklo.
Sdílet